5 храни, които могат да решат проблемите ви с кръвното налягане

10454
5 храни, които могат да решат проблемите ви с кръвното налягане
Снимка: Pexels

Поддържането на кръвното налягане е от съществено значение за вашето здраве. И това може да стане много просто, като добавите правилните храни към диетата.

Спанакът, руколата, листата от ряпа, цвеклото и зелето

Спанакът, руколата, листата от ряпа, цвеклото и зелето са много полезни за кръвното налягане поради високото си съдържание на калий. Това вещество понижава кръвното налягане, като балансира електролитите в тялото и помага на бъбреците да изхвърлят излишния натрий. За тази цел се препоръчва да се консумират 4700 mg калий на ден.

Смята се, че бананите са източник на калий, но варен манголд съдържа 960 mg калий, а варения спанак съдържа 839 mg калий, докато един банан съдържа само 422 mg. И тъй като зелените са с по -ниско съдържание на въглехидрати и калории, те са по -здравословни. Магнезият е друг минерал, който помага за понижаване на кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. Мета-анализ установи, че средно 400 mg магнезий на ден намалява диастоличното кръвно налягане с 2,2 %. Една връзка спанак съдържа 157 mg магнезий.

Сладък картоф

Един печен картоф съдържа 926 mg калий, а една порция съдържа 896 mg. Малко по -малко - в сладки картофи и тиква от жълъд. Тези зеленчуци са нишестени, затова яжте не повече от една порция на ден и ги използвайте като заместител на други храни с високо съдържание на въглехидрати, като сладкиши или тестени изделия.

Горски плодове

Плодовете са богати на полифеноли и витамин С, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в артериите. Две порции плодове на ден в продължение на осем седмици могат да понижат систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Фасул и леща

Фасулът и лещата са отлични източници на калий и магнезий. Една чаша варена леща съдържа 731 mg калий, а чаша боб съдържа 700 до 950 mg калий. Фасулът също съдържа магнезий.

Овес

Овесът също е чудесна храна за контролиране на кръвното налягане. Това е благодарение на съединение, наречено бета-глюкан, което помага за понижаване на кръвното налягане. Проучванията показват, че ежедневната консумация на бета-глюкан в овеса понижава кръвното налягане при мъже и жени с наднормено тегло и високо кръвно налягане. Друго проучване установи, че 5,5 грама бета-глюкан на ден в продължение на шест седмици намалява систоличното и диастоличното кръвно налягане със 7,5 и 5,5 при хора с лека или гранична хипертония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...