5 храни, които ще накарат мозъка ви да работи на макс

6076
5 храни, които ще накарат мозъка ви да работи на макс
Снимка: iStock/Guliver

Пълноценна мозъчна дейност означава не само здраве, но и качество на човешкия живот. Поддържайки мозъчната функция, можем да останем активни и ефективни в продължение на много години. Тези 5 храни ще помогнат за ефективното функциониране на мозъка ви и е важно да бъдат включени менюто.

Главният мозък и червата са свързани с милиони неврони и червата микрофлора произвежда невротрансмитери и изпраща сигнали към мозъка чрез блуждаещия нерв. Някои храни имат положителен ефект върху мозъчната функция, позволяват му да остане активен и предотвратява появата на свързани с възрастта психични разстройства. Изследванията показват, че здравословните за мозъка храни са тези, които поддържат сърдечно-съдовата функция.

Горски плодове

Горски плодове като боровинки, къпини и малини се считат за отлични източници на антиоксиданти. Те забавят процеса на стареене на мозъка, осигуряват му достатъчно кръвоснабдяване и укрепват паметта.

Боровинките намаляват шансовете за болест на Алцхаймер (деменция). Те помагат да се освободи мозъкът от свободните радикали. Наличието им във вашата диета ще помогне за подобряване на когнитивната функция и за укрепване на паметта.

Ябълките, крушите, кайсиите съдържат микроелемента желязо, което осигурява на мозъка кислород.

Ядки

Ядките и семената са с високо съдържание на витамин Е, който поддържа мозъка активен и здрав с години. Те насърчават усвояването на мастноразтворимите витамини, съдържат фибри, микроелементи манган и селен. 15 бадема осигуряват 30% от дневната стойност на витамин Е, протеини и желязо.

Орехите са богат източник на Омега-3. Ако ядете по 5 ядки дневно, хормонът на щастието - серотонин - ще се синтезира. Орехите са най-добрата храна за здравето на мозъка и намаляват стреса. Те съдържат висок процент DHA-киселини (тип Омега-3), които карат мозъка да работи перфектно.

Лешниците и бадемите са с високо съдържание на витамин Е, така че присъствието на тези ядки в диетата забавя когнитивния спад. 

Мазни морски риби

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини. От тях тялото произвежда миелин - обвивката на нервните влакна. Миелинът осигурява мозъчни функции и трансфер на информация на клетъчно ниво.

Също така, мазната риба е необходима за сърдечно-съдовата система, помага за нормализиране на кръвното налягане и подобрява метаболизма. 

Зеленолистни зеленчуци

Всички видове зеле и зеленолостни зеленчуци са отлични източници на калций. Те засищат нуждата на организма от фибри, фолиева киселина, магнезий, витамин К и други витамини и микроелементи.

Броколите съдържат витамин К и бор, които са от съществено значение за мозъчната дейност.

Зехтин и ленено масло

Зехтинът е добре познат антиоксидант. Бори се с възпалителните процеси, които са фактор за мозъчни патологии и тревожни разстройства, подобрява мозъчната функция, укрепва паметта.

Антиоксидантите в комбинация с витамини A, D, E устояват на стареенето на мозъка. Витамин Е е от съществено значение за здравето на нервната система.

Лененото масло е отличен източник на полиненаситени мастни киселини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com