5 кардиологични съвета за бързо намаляване на холестерола

28983
5 кардиологични съвета за бързо намаляване на холестерола
Снимка: Рexels

Високите нива на холестерол в човешкия организъм повишават риска от болести на сърцето и инсулт. Според кардиолога Лесли Чо има няколко прости и доказани начина за понижаването му.

1.       Растителна диета

Най-лесният начин е да добавите повече растителни храни към вашата диета. Такава диета включва здравословни източници на протеини, като бобови растения или риба, както и много разтворими фибри. „Храната е източник на лекарства и трябва да мислим за това съзнателно, а не като фактор за удобство“, добавя Чо.

2.       По-малко алкохол

Редовната употреба на алкохол е причина за вдигане нивата на триглицеридите в организма, като едновременно с това повишава LDL („лошия“ холестерол) и понижава HDL („добрия“ холестерол). Кардиологът отбеляза , че високото количество на триглицеридите повишават риска от диабет, панкреатит и инсулт.

3.       Здравословно тегло

Наднорменото тегло (ИТМ над 25) или затлъстяването (ИТМ над 30) увеличава количеството на LDL в кръвта. Както CDC обясни, излишната телесна мазнина влияе върху това как използва холестерола. По-специално, способността на организма да отделя LDL капки. Според Чо, загубата на три до пет килограма допълнително тегло намалява нивата на холестерола с 5 до 10%.

4.       Редовен спорт

Физическата активност упражнява добър ефект върху нивата на HDL и триглицеридите. Лекарите препоръчват поне 30 минути активност на ден и не говорим за високоинтензивни упражнения. Както Чо обяснява, достатъчно е да увеличите малко ежедневните си дейности, като например да се качите по стълбите вместо с асансьора или да ходите по-далеч от обикновено. „Тези малки неща имат голямо значение“, добавя кардиологът.

5.       Отказ от пушенето

Употребата на тютюн повишава нивото на "лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта. В допълнение, токсините в състава му увреждат стените на кръвоносните съдове, което допринася за развитието на атеросклероза и увеличава още повече риска от сърдечни заболявания. "Тютюнопушенето наистина е един от най-лошите навици, не само за сърцето ви, но и за мозъка и белите дробове. Тези рискови фактори са адитивни. Ако пушите и имате висок холестерол, удвоявате риска си", добавя Чо.

Храненето е важен елемент за поддържане на здравето, включително контрол на нивата на холестерола в кръвта. Датски учени стигнаха до заключението, че една от най-простите диети може да намали нивата на холестерола в кръвта, дори ако теглото не е намалено. Става дума за скандинавската диета.

Скандинавската диета не предполага строги ограничения. Има много прилики със Средиземноморската, но е по-добре адаптирана към диетата на жителите на северните ширини. Тя също така набляга на храните на растителна основа, умерените количества риба и яйца и малки количества млечни продукти. Диетата включва предимно горски плодове, зеле, картофи, моркови и бобови растения, както и други зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, мазна риба – източник на здравословни омега-3 мастни киселини. И двете диетични опции ограничават преработените храни, сладкиши и месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com