5 лесни начина да увеличите нивата на хормона на щастието

7033
5 лесни начина да увеличите нивата на хормона на щастието
Снимка: Shad0wfall / Pixabay

Хората искат да са щастливи и се стремят да постигнат това с всички сили. Експертите са на мнение, че всеки може да контролирате нивата на хормона на щастието серотонин в тялото си чрез промени в начина на си на живот и менюто.

Мнозина се интересуват от природата на серотонина, който традиционно се нарича хормон на щастието. Това е вещество, което се произвежда главно от храносмилателния тракт на човека. Доказано е, че този хормон влияе на настроението, паметта, умствените способности.

Връзката между мозъка и червата се обяснява с мястото, където се произвежда серотонина. Когато нивата на този хормон са нормални, човек е по-съсредоточен и спокоен, чувства се по-щастлив, твърди американският лекар Вики Петерсън.

Съществуват 5 лесни начина да увеличите хормона на щастието в тялото си, а именно:

1. Воден баланс

12 късметчета с кафето ти за днес, 22 НОЕМВРИ

Намислете си число от 1 до 12 и вижте какъв късмет ви носи! 1. Колкото по-горчиво е миналото, толкова по-сладко е бъдещето. 2. По-доб...

Дехидратацията може да изчерпи способността на тялото да получава триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин. Не забравяйте да пиете много вода, за да увеличите шансовете си за здрав организъм и нормални функции в тялото.

2. Редовни упражнения

Проучванията показват, че упражненията, които увеличават сърдечната честота, повишават нивата на серотонин и допамин, друг хормон на щастието. Като се движите повече, получавате двойна доза добро настроение и самочувствие.

3. Здрави черва  

Балансираните нива на серотонин могат да ви осигурят здрава чревна флора и добър баланс на бактериите. Възпалените черва повишават риска от когнитивен спад и депресия. Препоръчително е да се консумират храни, съдържащи пребиотици и пробиотици, за да поддържате червата си.

Учените разкриха тъмната страна на "хормона на щастието" серотонин

Той е познат като един от "хорманите на щастието" и откриването му доведе до разработването на "чудодейни" лекарства срещу депресия. В...

4. Наспи се

Хроничното недоспиване води до намаляване на нивата на серотонин. Идеалният вариант е 8 часа непрекъснат сън на нощ. Получаването на достатъчно почивка ще ви помогне да освободите необходимото количество серотонин.

5. Здравословна диета

За да имате здрави черва, които да ви гарантират високо  производство на серотонин, правилната диета е от съществено значение. Най-добрите източници на хормона на щастието са пълнозърнестите храни, картофите, царевицата и омега-3 мастните киселини.

Помислете добре какво можете да направите, за да си осигурите по естествен начин достатъчно количество от хормона на щастието. Няма да ви се налага да приемате антидепресанти, няма да се карата с околните и ще сте доволни от живота си. Та кой не иска да е наистина щастлив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com