5 причини да хапваш по-често тиква

6851
5 причини да хапваш по-често тиква
Снимка: supichka.com

`

1. По-здрави очи и по-добър имунитет

Чудили ли сте се някога защо тиквата е толкова ярко оранжева? Цветът ѝ се дължи на бета-каротина. Телата ни превръщат бета-каротина във витамин А, който е полезен за очите и имунната система. Всъщност, една чаша консервирана тиква съдържа 250% от препоръчителното ни дневно количество витамин А!

2. Плодове за размисъл

Както всички плодове, така и тиквата е добър източник на фибри. Консервираната тиква съдържа 7 грама фибри на порция от една чаша. Фибрите са полезни за премахване на холестерола от тялото, предпазват кръвната захар от скок и помагат за регулиране на чревните навици. Освен това, влакната ни помагат да се чувстваме по-сити за по-дълго време. Това може да намали преяждането и да помогне за постигане и поддържане на здравословно тегло.

3. Здраво сърце

Ако търсите храна за здраво сърце, тогава тиквата е за вас! Здравословното хранене за сърцето се състои в избиране на храни с ниско съдържание на мазнини, сол и захар, но с високо съдържание на фибри. Можете да поставите отметка в квадратчетата на всички тези, когато става въпрос за тиква. На порция от половин чаша тиква почти няма мазнини, практически няма сол и няма добавена захар.

4. Намаляване на кръвното

Много хора  имат високо кръвно налягане. За да го намалите, опитайте да ядете тиква, която съдържа калий. Той помага за контролиране на кръвното налягане. Калият също помага за здравето на костите и намалява риска от диабет. Около 10% от дневния ви калий се съдържа само в половин чаша тиква.

5. Ниско съдържание на калории

Много от ястията, съдържащи тиква, най-често са десерти, които са заредени с калории. Тиквата обаче вероятно не е източникът на висококалорични продукти. Повечето от калориите идват от мазнините и захарта, използвани, за да направят десерта толкова добър.

Следователно, може да се заблуждаваме, че тиквата е с високо съдържание на калории. Честно казано, е точно обратното. Една чаша тиква съдържа само 83 калории. Всъщност, тиквата е 90% вода.

Тъй като тиквата е с ниско съдържание на калории, може би се чудите как може да има много хранителни ползи при толкова малко калории. Много от нашите плодове и зеленчуци се наричат храни, богати на хранителни вещества. Това означава, че те са с ниско съдържание на калории, но са пълни с много витамини и минерали, за да ни поддържат здрави. Когато ядем тиква, не е нужно да изразходваме много калории, за да получим голямо различни ползи за здравето.

Когато говорим за тиква, често си мислим за апетитни сладки лакомства, като тиквен пай, тиквени подправки лате или тиквени понички. Но не забравяйте за семената!

Тиквените семки може да са малки, но са мощни. Пълни с магнезий, цинк и фибри, тиквените семки добавят още повече полезни хранителни вещества. Една четвърт от чаша с тиквени семки съдържа почти половината от дневното ни препоръчително количество магнезий.

Магнезият помага за понижаване на кръвното налягане и поддържа добро здраве на костите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com