5 причини да започнете да плетете веднага

2150
5 причини да започнете да плетете веднага
Снимка: Foundry Co / Pixabay

Вярвате или не, плетенето е едно много приятно занимание, което действа положително върху психиката, емоциите и физическото състояние на човека. Когато говорим за него, обикновено си представяме някоя стара баба, която плете чорапи или пуловер за внуците си. Истината е обаче, че и вие можете да го превърнете в едно от своите любими хобита и в свободното си време да оплетете на себе си или на близките си хубав, пухкав шал или шапка , а когато станете специалист и усвоите различните техники, да си изплетете хубава блуза и дори ръкавици, за студените зимни дни.  Освен, че ще добавите тези прекрасни изделия към гардероба си, плетенето ще ви помогне и при различни здравословни проблеми. Кои са те?

Доказано е, че плетенето успокоява. То ще ви накара за известно време да се откъснете от проблемите си, ще намали тревожността, стреса и напрежението и ще се отрази добре при състояния на депресия и безпокойство. Тези му свойства се дължат на това, че плетенето изисква точност и съсредоточаване в това, което правим и така откъсва мислите ни от негативните неща.

Какво хоби ви подхожда според датата ви на раждане

Числата могат да отговорят на много въпроси, включително какво хоби ви подхожда. За да разберете това, е необходимо да извършите най-пр...

Плетенето може да забави процесите на стареене в мозъка. Както знаем, с годините способността да запомняме и обработваме получената информация намаляват. Мозъкът ни не е така активен и в следствие на това се появяват редица заболявания, като деменция, Алцхаймер и други. Ето защо, плетенето ще ви помогне да поддържате когнитивните си способности и паметта си и значително да забави появата на тези проблеми.

Усъвършенстването на различни техники и дизайн, несъмнено ще повиши самочувствието ви. Удовлетворението от това, което сте създали със собствените си ръце и възхищението, което буди в околните, ще ви накара да се гордеете със способностите и таланта си.

Доказано е, че плетенето е много полезно за хората, които страдат от различни заболявания, които засягат двигателните функции, като Паркинсон например. То ще им помогне в разпознаването на моделите, съсредоточаването и фините движения, за изплитането на даден модел. От друга страна то би било много полезно и за децата, като ще им помогне да усвоят различните движения, ще привлече вниманието им към детайлите и ще стимулира тяхното въображение и творчески идеи.

Плетенето можем да оприличим като един вид упражнение за ръцете, защото в него активно участват китките и пръстите, То спомага да се подхранят хрущялите и  да се подобри кръвообращението, като така ставите се предпазват от износване и се подобрява състоянието им, а това предотвратява появата на артрит.

Пет хобита, които да започнем през новата година

Новата година винаги е повод за ново начало. Именно това е времето, в което много хора решават да започнат ново в хоби. Ако се чудите к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...