5 прости, но важни правила, които трябва да знае шофьорът при снеговалеж

31620
5 прости, но важни правила, които трябва да знае шофьорът при снеговалеж
Снимка: Arek Socha / Pixabay

Неспазването на най-простите правила при управление на автомобил през зимата води до редица неприятни и опасни проблеми на пътя. Какво трябва да помни всеки собственик на автомобил при снеговалеж?

1.       Почистете снега от фаровете и покрива

Ако искате колата да загрее бързо, веднага направете ето това!

Всеки шофьор е наясно с това, че през зимата загряването на колата обикновено изисква време, в което да стоим и да чакаме, ако искаме д...

Повечето шофьори се ограничават до почистването на снега от предното стъкло и страничните прозорци, но този подход е изпълнен с някои опасности. Например, снегът на покрива може да създаде бяла завеса по време на шофиране, блокирайки изгледа на шофьорите отзад.

Как да шофирате при поледица. Седем съвета

Разбира се, в случай на катастрофа, вие не сте признати за виновник за инцидента, но все пак ще трябва да ремонтирате колата. По същата причина се препоръчва почистване на фаровете и лампите. Дори през деня колата ви ще бъде по-забележима и другите участници в движението ще знаят за вашите намерения.

2.       По-често отваряйте вратите

През студения сезон е важно да не се натрупва влага в кабината. При шофиране стъклата се замъгляват от влага, а през нощта уплътненията на вратите замръзват, така че сутрин трябва да ги отваряте с усилие. Ето защо, дори при силен сняг, се препоръчва да свалите снега от обувките си, преди да се качите на шофьорската седалка, и още по-добре да се погрижите за настройката на климатичната система, по-специално функцията за изсушаване на въздуха.

Веднага направете това, ако вратата на колата е замръзнала и не иска да се отвори

Зима е и сутрешните температури рязко спаднаха. Шофьорите, на които всеки ден им се налага да се возят в автомобила си, не са особено д...

3.       Загрейте правилно двигателя

Загряването на двигателя в снежна зима е една от често срещаните спорове сред шофьорите. Няма консенсус по този въпрос, но експертите са склонни да позволят на двигателя да се загрее малко, преди да започне движение. В първите минути също не трябва да натоварвате прекалено много двигателя.

4.       Вземете всичко необходимо със себе си

Преди каране проверете за лопата, четки и скрепери в багажника, както и осветителни жици и ключ за сваляне на клемата, размразител за ключалки, силиконова грес, вериги за сняг и торба или бутилка пясък или чакъл. Допълнителен комплект топли дрехи също няма да навреди. Всички тези елементи ще ви бъдат полезни, ако колата се забие в сняг или се повреди.

5.       Променете стила си на каране

Ако шофирате на сняг, задължително трябва да знаете това

През зимата прогнозите често пъти успяват да ни изненадат и да ни заварят неподготвени. Дали обаче сте готови да шофирате през зимните ...

Безопасното шофиране по време на снеговалеж изисква известен опит и сръчност. Смяната на лентите, пресичането на коловозите от сняг трябва да става плавно и под възможно най-остър ъгъл. Винаги трябва да шофирате с включени къси светлини и дори фарове за мъгла, ако снегът пада като стена. Винаги трябва да спазвате дистанция, като мислите на по-дълъг спирачен път и по-бавна скорост на реакция.

Трябва също да запомните правилата на поведение при хлъзгане. Ако се занесе колата, не се опитвайте да спирате, напротив, натиснете леко педала на газта, за да се стабилизирате (при автомобили с предно предаване). Влизайте в завои с меко каране и не правете внезапни маневри на повърхности с коловози, образувани в снега.

През студения сезон е много важно да се следи състоянието на автомобила. Една от заплахите може да се окажат обилните снеговалежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com