5 типа хора, с които не трябва да издавате истинските си планове

3128
5 типа хора, с които не трябва да издавате истинските си планове
Снимка: iStock

Заобикалящата ни среда влияе не само на детството ни. Тя ни формира през целия ни живот. Токсичните хора оказват влияние върху амбицията, мотивацията, настроението и поведението ни. Когато отстраним такива хора от социалния си кръг, качеството ни на живот се повишава.

Всички хора са социални същества, които се нуждаят от общуване. За нас е важно да имаме наблизо хора, с които да споделяме плановете, мечтите и мислите си. Когато сме посветени във вътрешния свят на друг човек, това създава усещане за принадлежност и истинска връзка. Съществува желание да се изгради доверие и интимност.

Желанието за споделяне и намиране на "сродни души" идва от времето, когато всички хора са живели в племена и е било почти невъзможно да оцелееш сам. Ако сте заобиколени от хора, които ви подкрепят и искрено се радват за вас, поздравления - вие сте щастливец. Но такава перфектна картина рядко се среща. Бизнес психолог съветва с какъв тип хора е по-добре да избягвате интимни и откровени разговори - или още по-добре, да ги отстраните от обкръжението си.

Скептици

Съществува особен тип хора, които сами правят малко, а сеят съмненията си в другите. Ако им разкажете за плановете си, те ще намерят много причини да не успеете. Скептиците са достатъчно убедителни, за да кажат, че "всичко е купено", "няма да се получи без връзки" и ще завършат с историята на някой познат, който "вече е опитал и не се е получило". В крайна сметка това води до съмнения, несигурност и липса на мотивация. Именно съмнението е най-голямата пречка за постигане на целта. 

Токсичните хора и какво да правим с тях

Завистливите

Спомнете си какво сте си казали с този човек при последния си разговор с него? Не смятате ли, че постиженията ви са омаловажени, обезценени или че открито се сравнявате с по-успешни хора? Това са признаци на завист. 

Това е усещане, което подсказва, че човекът се опитва да омаловажи вашите заслуги, за да не се налага да признае пред себе си, че не е удовлетворен. Самостоятелният човек никога няма да завижда, защото умее да се радва на успеха на другите. Завистливият човек може да ви развали настроението, да се опита да ви подготви за провал или да породи съмнения.

Регресори

Регресорът е тип личност, която не може да се развива. Обикновено е много трудно да спрете да общувате с хора от този тип. Регресорът е човек, с когото сте заедно от много дълго време, например приятел от детинство. Той не желае да се променя и адаптира, той се чувства комфортно в състояние на застой. Затова такъв човек иска животът ви да остане на същото ниво като него.

Регресорът се опитва да ви върне по пътя, който вече сте изминали. Ако искате например да се откажете се от пушенето, той винаги ще ви купи цигара. Ако поискате необичайно скъпо пътуване, той ще ви разкаже колко страхотни и по-изгодни са местните ни курорти. А ако планирате да започнете собствен бизнес той ще започне да ви изтъква трудностите и проблемите това да се случи.  А вие, междувременно, в такъв разговор губите силата на вярата в стремежите си, целите си, никога не постигате това, което искате. 

Токсични хора. Какво да правя с тях?

Конкуренти

Много хора са мотивирани да постигнат целите си, вършейки го напук. Това е свързано със страхове, че са по-нисши от другите. Сравнявайки се с другите и състезавайки се, те си поставят за цел "да бъдат по-добри на всяка цена", като по този начин поддържат самочувствието си. Тези хора често крият дълговете си, женят се по сметка и постоянно крият истината. Когато споделяте информация с тях, бъдете подготвени, че този тип хора могат да предизвикат заплаха. Ако виждат собственото си предимство, те са в състояние да надделеят, защото основната им цел е да бъдат по-добри от другите.

Сплетници

От време на време всички обсъждаме новини и събития на хората около нас. И всички имаме отрицателно мнение за някои от тях. Но споделянето на тези мнения с другите е токсично поведение. Трябва да стоите далеч от хората, които постоянно разпространяват негативна информация.  

Разпространяването на клюки е лесен начин хората да получат вниманието, което търсят. Но когато общувате с такъв човек, не забравяйте - ако той говори лошо за някого пред вас, най-вероятно прави същото зад гърба ви, като украсява фактите и така всички вече знаят за плановете ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...