Токсичните хора и какво да правим с тях

6130
Токсичните хора и какво да правим с тях
Снимка: Pexels

Темата за токсичните хора и тяхното поведение се обсъжда активно в социалните мрежи днес. Потребителите бързат да приписват това качество на своите началници или приятели. Но разбираме ли правилно определението за токсичност ?

Тази концепция вече влезе в нашия жаргон и често се бърка с нещо друго. Защото човек, който разпространява негативна информация, като създава отрицателно поле около себе си и вас, се нарича клюкар. Токсичният човек е различен човек, обясняват психолозите.

Според тях той често разрушава собствения си живот. И също така въвлича и околните в този водовъртеж. Например, той разпространява негативна информация. Тук не става въпрос за качване на публикации на социално значими теми, които рядко са положителни. В случаите с токсичния човек говорим за не най-необходимата информация, която той разпространява с цел да омаловажи или обиди някого. Непрекъснато разпространява клюки.

Как да разберете дали сте токсичен човек?

Експертите съветват да обърнете внимание на това, което мислите и какво казвате. Ако в мислите и разговорите ви преобладава ненужно негативност, може да сте токсичен човек. Най-добре е обаче да се свържете със специалист, който ще анализира проблема ви, като вземе предвид спецификата на вашата професия, личния живот, предпочитанията и дори миналия опит.

Как да се справим с токсичните хора?

Широко разпространено е мнението, че за психичното здраве е необходимо да се ограничи, а понякога и напълно да се изключи комуникацията с токсични хора. Но какво да направите, ако такъв човек се окаже ваш любим човек или вие самите? Според експерта посещението при терапевт може да помогне, но едно просто упражнение също ще работи.

„Трябва да има ясно поставяне на цели, разбиране на собствените ценности, самоидентификация чрез осъзнаване на своите слабости и силни страни, страхове и желания“, съветват психолозите.

Експертите отбелязват, че за да се отърве от токсичността, човек трябва да е наясно с позициите си в живота. Какви думи изрича, какво мисли и какви хора има около себе си. Когато възникнат негативни мисли, психолозите препоръчват да не се фокусирате върху тях, да възприемате проблемите като задачи, които трябва да бъдат решени.

Защо хората стават токсични?

Сред днешните потребители на мрежата е модерно да се критикуват токсичните хора и да призовават за прекъсване на всички отношения с тях. Например, не трови живота си, като общуваш с някой, който не носи нищо добро за теб. Експертите обаче разглеждат проблема по-широко, не просто се оплакват от психичното заболяване на човек, а разследват причината за възникването му.

Експертите смятат, че може да има няколко причини за токсичното поведение на човека. Възможно е пациентът да е възприел този тип мислене от родителите си. Може би причината за това състояние е в психологическа травма в миналото. Понякога токсичността е следствие от аномалии в развитието на плода или някаква друга патология на физическо ниво. Задачата на специалиста е да идентифицира първоизточника на поведението на пациента, за да му предпише подходящо лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com