6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска

1074
6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска
Снимка: iStock/Guliver

Закуската често е обявявана за най-важното хранене през деня, но не всички храни за закуска са еднакви. Някои храни, въпреки че са популярен избор за закуска, могат да окажат отрицателно въздействие върху енергийните нива, храносмилането и цялостното ви здраве. Ето шест храни, които трябва да избягвате на закуска:

Захарни зърнени закуски

Много зърнени закуски, продавани както на деца, така и на възрастни, са пълни със захар. Макар да предлагат бърз прилив на енергия, той обикновено е последван от бърз спад на кръвната захар, което ви кара да се чувствате уморени и гладни скоро след хранене.

Закуските с високо съдържание на захар могат също така да допринесат за увеличаване на теглото и да повишат риска от развитие на диабет тип 2. Вместо това избирайте зърнени храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на добавена захар или пълнозърнести продукти като овесени ядки, гарнирани с пресни плодове.

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Ароматизирани кисели млека

Киселото мляко може да бъде здравословен вариант за закуска, но ароматизираните разновидности често съдържат голямо количество добавени захари и изкуствени съставки. Тези захари могат да причинят същите проблеми като при зърнените закуски със захар: спад на енергията и повишен глад по-късно през деня. Обикновеното, неподсладено кисело мляко, за предпочитане гръцко заради по-високото съдържание на протеини, е много по-добър избор. Можете да го подсладите по естествен начин с пресни плодове, капка мед или шепа ядки.

Сладкиши и понички

Сладкишите, поничките и другите печени изделия обикновено са с високо съдържание на рафинирано брашно и захари, което не осигурява голяма хранителна стойност. Тези храни могат да доведат до покачване на кръвната захар, последвано от спад, което ви кара да се чувствате отпаднали и по-малко съсредоточени.

Освен това в тях липсват фибри и протеини, които са важни за поддържане на енергийните нива и чувството за ситост през цялата сутрин. Ако имате желание за нещо сладко, помислете за пълнозърнест тост с малко ядково масло и поръсена канела.

Барове за закуска

Въпреки че са удобни, много от баровете за закуска по същество са прикрити бонбони. Те често съдържат високо съдържание на захар, нездравословни мазнини и изкуствени съставки. Дори тези, които се продават като "здравословни", може да не са много по-добри, ако са с ниско съдържание на протеини и фибри. По-добра алтернатива е домашно приготвен бар за закуска, в който се използват овесени ядки, ядки и естествен подсладител като мед или фурми.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Палачинки и гофрети със сироп

Традиционните палачинки и гофрети, приготвени от рафинирано брашно и поляти със сироп, са с високо съдържание на захар и ниско съдържание на хранителни вещества. Тази комбинация може да доведе до енергиен срив и повишен глад. За да направите по-здравословен вариант, използвайте пълнозърнесто брашно, добавете малко протеини (например гръцко кисело мляко или извара) и вместо сироп добавете пресни плодове.

Плодови сокове

Въпреки че плодовите сокове изглеждат здравословни, те често съдържат толкова захар, колкото и газираните напитки, и почти никакви фибри. Това може да доведе до бърз скок на кръвната захар и скоро след това до спад на енергията. Яденето на цели плодове е много по-добър вариант, тъй като те осигуряват фибри и други хранителни вещества, които помагат да се регулира освобождаването на захар в кръвта. Ако предпочитате да пиете плодовете си, изберете смутита, приготвени от цели плодове и зеленчуци, включително източник на протеини, за да балансирате съдържанието на захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Стръкче от тази билка премахва неприятната миризма в гардероба

Какви правила се спазват при сушене на манатарки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com