6 начина да се предпазите от подхлъзвания и падания през зимата

1348
6 начина да се предпазите от подхлъзвания и падания през зимата
Снимка: iStock

Зимата може да донесе красиви пейзажи, но снегът, ледът и кишата са трудни за придвижване, особено пеша. Милиона души годишно са хоспитализирани заради наранявания, получени при падане през зимата. Всеки е винаги в движение и е необходима само една секунда, за да не обърне внимание и да нанесе истински щети, когато навън е заледено. Проблемът е, че при всяко нараняване сте по-податливи на повторно нараняване. Всъщност едно от всеки седем падания води до сериозно нараняване. Затова имайте предвид тези съвети, които ще ви помогнат да се справите смело със стихиите през целия сезон.

Зимата е тук, но докога ще вали сняг?

СЛЕДЕТЕ КЪДЕ ХОДИТЕ

Това може да изглежда очевидно, но е важно да избягвате заледените места и да използвате почистени пътеки. Следете за лед и проверявайте с крак местата, за които не сте сигурни, преди да стъпите. И не забравяйте, че писането на SMS-и, селфитата и дори говоренето по мобилния телефон по време на ходене може да бъде опасно. Не си заслужава да се нараните заради социалните мрежи.

БЪДЕТЕ ХИТРИ

Придържайте се към повърхности, които са били обработени или почистени, вместо да проправяте нови пътеки. Всичко, което е осолено или опесъчено, определено е по-безопасно, отколкото да се движите по снега. Макар че ако ви се наложи да изберете между лед и сняг, по-добре ще е да вървите по снега.

Как да ходим правилно по заледени улици

ОСИГУРЕТЕ СИ БЕЗОПАСНОСТ

Инвестирайте във висококачествени обувки за сняг. Много хора разчитат на ботушите си за дъжд, но те нямат подходящото сцепление за сняг и лед, нито пък са направени за ниски температури. Изберете нещо топло и обозначено като противохлъзгащо се. Друг вариант са шините за лед, които могат да се прикрепят към обувките ви. Те са проектирани така, че да осигуряват по-добро сцепление, ако случайно попаднете на заледен участък.

ХОДЕТЕ ПРАВИЛНО

Най-добрият начин за ходене през зимата е с равни стъпка. Хората са склонни да правят малки крачки, когато е заснежено или заледено, а това всъщност е опасно, защото имате по-малка опора. Стъпвайте на цялото стъпало, когато правите крачка. Също така е важно да се движите бавно. Дайте си достатъчно време, за да стигнете от точка А до точка Б. Особено важно е да не тичайте по стълби или през улици. Не увеличавайте риска от инцидент допълнително.

Как да се предпазим от подхлъзване на леда?

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА РАВНОВЕСИЕТО СИ

Зимата не е време за носене на тежки чанти. Често сме склонни да защитаваме това, което държим, а не тялото или лицето си. Затова дръжте ръцете си свободни и ще имате по-голям шанс да запазите равновесие, ако се подхлъзнете. Ако трябва да носите нещо, сложете го в раница и не дръжте ръцете си в джобовете. За тази цел ще е добре и да имате чифт ръкавици.

ОВЛАДЕЙТЕ ПАДАНЕТО СИ

За съжаление някои падания са неизбежни. Ако това се случи, опитайте се да не протягате ръка, за да прекъснете падането, което може да доведе до счупване на китката. Опитайте се да се приземите отзад, защото там има някаква „подложка“. Следващото най-добро нещо е да държите лактите си свити и да останете отпуснати. Това ви позволява да се хванете и да се амортизирате малко. Крайниците могат да се счупят, ако сте сковани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com