6 признака, че вероятно прекалявате с протеините

2624
6 признака, че вероятно прекалявате с протеините
Снимка: iStock/Guliver

Прекомерното количество протеини в храната не се препоръчва, тъй като може да натовари тялото. Азотът, произведен от хранителни протеини, които не са били изразходвани от организма, трябва да се екскретира. Азотът произвежда амоняк в черния дроб, който се превръща в карбамид и се екскретира чрез бъбреците. Излишъкът от азот, който е резултат от прекомерното снабдяване с протеини, е тежест за черния дроб и бъбреците. 

Не преяждайте! Ето 6 сигнала от тялото ви, че приемате твърде много протеин

1. Много ви е горещо

Ако ви стане непоносимо горещо след хранене, най-вероятно това е така, защото сте осигурили на тялото си повече протеин, отколкото се нуждае. За да се справи с такава ситуация, метаболизмът се увеличава значително, сърдечната честота се увеличава и в резултат на това се повишава телесната температура.  

2. Проблеми със съня

Това е още един сигнал, който тялото ви изпраща, ако напоследък сте били твърде снизходителни с храната. Проблемите ви със заспиването може да се дължат на това, че доставяте на тялото си повече енергия чрез протеина, отколкото то се нуждае. 

3. Чести посещения на тоалетната

Ако сте забелязали, че напоследък сте посещавали тоалетната повече от обикновено, може да ядете повече, отколкото трябва. В резултат на това скоростта на метаболизма ви е по-висока, защото тялото ви трябва да се справи с усвояването на всичко, което сте му дали.

4. Имате ли чувството, че изпадате в кома?

Ако очите ви се затварят сами след хранене и предпочитате да си легнете веднага, това най-вероятно означава, че отново сте прекалили с протеиновите храни. В тази ситуация нивото на кръвната захар е много високо. Мислите ли, че сладкото кафе ще спаси деня? Може би за известно време...

5. Замайване

Вкусни пържоли, предящия с много сирене, кашкавал, филе...? След такъв празник може да се появи световъртеж. Това е досаден симптом, който понякога може да съпътства преяждането. Пулсът и метаболизмът ви се ускориха бързо, за да може тялото ви да усвои всичко това, който сте си дали. Ако е възможно, легнете за известно време в добре проветриво помещение.

6. Честа умора

Ако се събудите сутрин и имате чувството, че не сте спали седмица, помислете какво сте яли вчера. Колко всъщност протеин приехте? Нивата на кръвната захар намаляват и тялото работи усилено, за да се върне към нормалното. Спомнете си това чувство, когато искате отново да изядете всичко онова от снощното ви меню.

В обобщение, протеинът е един от най-важните макроелементи в човешката диета. Ежедневното му снабдяване е изключително важно. Най-високата биологична стойност е характерна за здравословен протеин от животински произход. При вегетарианската и веганската диета ключът е умелата комбинация от отделни съставки, за да се осигурят всички незаменими аминокиселини. И дефицитът, и излишъкът на протеини са опасни за човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com