6 растения, които действат като естествени овлажнители в жилището

9922
6 растения, които действат като естествени овлажнители в жилището
Снимка: iStock

Здравословният микроклимат в дома зависи в много отношения от чистотата и нивото на влага във въздуха. Препоръчва се внимателно да се следят тези параметри. Ако човек прекарва много време в стая с недостатъчно овлажнен въздух, рискът от заболяване се увеличава. В днешно време можете да намерите много устройства в продажба, които решават този проблем.

Но никога не пречи да добавите естествен източник на влага към стаята си. Стайните растения са в състояние да лекуват въздуха, да го овлажняват и да подобряват микроклимата.

1. Фикус тип джудже

Именно фикусът джудже, който визуално се различава от своите събратя, е най-полезен за дома. Растението е покрито с малки листа, които растат с огромна скорост.

Фикусите се нуждаят от обилно поливане, температурни условия от 20 до 25 С, постоянно пръскане. Изпаряването на влагата е много активно, така че въздухът бързо се насища с влага. Освен това фикусът перфектно почиства стаята от токсини. Въпреки това, през нощта растенията активно абсорбират кислород, така че не трябва да се поставят в спални и детски стаи.

Привлечете пари и се предпазете от лоши очи с тези 5 растения!

Домът изпълнен с цветя изглежда по-жив, по-уютен и по-красив от този без. Не само заради красотата си, но и заради очевидните си ползи,...

2. Спармания

Това растение се нарича още стайна липа, листата му са големи, а самата спармания расте активно. Дори може да се превърне в домашен храст, висок около 80 см. Цъфти през зимата, доста е капризно. Необходимо е да се осигури редовно поливане, подхранване на растението, поддържане на температура от около 11 С през зимата.  

3. Нефролепис

Тази домашна папрат се нарича още бостънска папрат. За разлика от предишното, това стайно растение не е особено капризно, заради което любителите на цветя го обичат. Можете спокойно да го поставите на слънчевата или сенчестата страна, но ще трябва да го предпазите от преки лъчи. Пръскането и честото овлажняване са постоянни процедури, от които се нуждае папратът.

4. Спатифилум

Вземете си тези цветя, за да привлечете щастие

Цветята са любими детайл на всеки дом и градина и не можем да си представим живота си без тях, дори само и заради красотата и ароматите...

Много естетично растение, което освен с декоративните си свойства се откроява и със своите ползи за здравето. Този представител на флората перфектно насища въздуха с влага, кислород и дори го почиства от плесени, мухъл и други негативни неща. В същото време растението не е взискателно, не се нуждае от силно осветление. Достатъчно е поливането само два пъти седмично. Листата му са отровни и ако в къщата има деца, домашни любимци, трябва да внимавате.

5. Драцена

Друго домашно растение, известно със своите полезни свойства е драцената. Ако не знаете кой вид драцена да изберете, спрете вниманието си върху Маргината. Тя не само насища с влага, но и пречиства въздуха, подобрява микроклимата. Драцената е много красива, има ефектна зеленина с граница. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне. През лятото те се поливат по-обилно, отколкото през зимата.

6. Хибискус

Ненапразно това великолепно цвете се нарича роза от Китай, идва от азиатските региони, освен това цъфти прекрасно. Хибискусът обича водата, влажната атмосфера, действа като отличен изпарител на влага във въздуха. Трябва да се овлажнява често и с високо качество, да се поставя на светло място. Тогава се гарантира грандиозен цъфтеж. Ако поставите растението на сянка, то няма да цъфти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com