6 съвета как да изберем подходящ парфюм

14512
6 съвета как да изберем подходящ парфюм
Снимка: iStock

Изборът на парфюм е отговорна задача, която не бива да пренебрегваме. Той е също толкова определящ за нашия личен стил, колкото дрехите и аксесоарите, които носим всеки ден. Затова, уверете се, че ще откриете най-подходящия аромат  в морето от маркови парфюми. За да ви улесним, в тази статия сме подготвили шест практични съвета, които ще ви помогнат следващия път, когато сте в търсене на подходящия за вас аромат.

1. Изберете  концентрация

Ако сте обръщали повече внимание на опаковката на вашия парфюм, вероятно там сте виждали надписи като „Eau De Parfum“ или „Eau De Tolette“. Те, всъщност, се определят от процентното съдържание на етерични масла. Когато избирате вашия аромат, обърнете внимание на този детайл, защото от него зависят силата и издържливостта на парфюма.

Най-общо концентрациите, които може да срещнете са :

  • „Eau De  Toalette“ - или още известна с популярното название „тоалетна вода“. Тя има най-лекото съдържание на етерични масла – около между 5-10% и ароматът й е най-краткотраен.
  • „Eau De Parfum“ - съдържанието на еретични масла е от 10-15 %, което гарантира средна издържливост. Това са може би най-разпространените парфюми, тъй като и тяхната цена е по-достъпна.
  • „Parfume“ - концентрацията  е минимум 15 %. Такива са повечето маркови парфюми, който гарантират сила и дълготрайност на аромата.

2. Помислете какви аромати харесвате

Ще забележите, че винаги, когато избирате парфюми, предпочитанията ви варират около определени аромати. Например, някои предпочитат по-свежи нотки, в които обикновено се съдържат цитрусови екстракти. Други хора са фенове на пиперливите ориенталски аромати, които са по-тежки като усещане. Вариантите са много, а изборът зависи единствено от вас. Ако не сте сигурни, коя група ухания харесвате най-много, то разгледайте колекцията си от парфюми и опитайте да определите коя е преобладаващата.

3. Откъде да го купите

Когато отивате на шопинг, уверете се, че магазинът, който ще посетите разполага с широка гама от  оригинални маркови парфюми, от които може да изберете. Ако предпочитате да го поръчате онлайн, по-добре първо усетете аромата в някоя парфюмерия и тогава пристъпете към закупуване. Ако нямате тази възможност, то тогава прочетете внимателно описанието на аромата.

4. Как да тестваме парфюма

Може би избирането на подходящ аромат не изглежда като голямо предизвикателство, но често се случва да харесаме парфюм в магазина, а след като се приберем вкъщи с новата придобивка, изведнъж да осъзнаем, че сме сгрешили в избора си. Съответно, ето няколко експертни съвета как да  тествате, когато купувате парфюм. Най-важното е вие самите да пропуснете парфюмирането, защото рискувате ароматът, който пробвате да се смеси с този, който носите. Освен това, не пробвайте прекалено много парфюми, тъй като в някакъв момент обонянието ви ще се натовари прекалено и няма да може да усетите в дълбочина аромата. Това също може да е предпоставка за неподходящ избор. Когато тествате парфюма, първо го подушете от бутилката, а след това напръскайте и върху китката си. Изчакайте около 10 секунди, докато алкохолът се изпари и тогава помиришете отново. Внимавайте да не смесите ароматите върху ръката си.

5. Направете избора сами

Много често, когато пазаруваме сме с приятел, който да ни прави компания и разбира се, да ни помогне в избора. От една страна това не е лошо, защото ще можете да чуете и странично мнение. Но не забравяйте, че крайното решение трябва да е ваше, защото е много вероятно вие и вашият приятел да имате съвсем различни предпочитания относно ароматите. Вие сте човекът, който ще носи това ухание всеки ден, така че най-важно е вие да го харесвате.

 6. Определете си бюджет

Както знаем, на пазара се предлагат различни маркови парфюми, чиито цени също варират. Затова е важно да помислите каква сума желаете да отделите за такава покупка. Имайте предвид, че по-трайните аромати обикновено са по-скъпи, но компенсират с икономичност, защото не се налага да ги подновявате през час. Освен това хубавия и дълготраен аромат със сигурност няма да остане незабелязан от околните.

Това бяха нашите съвети как да изберете подходящ парфюм. Не забравяйте за тях следващия път, когато решите да си купувате парфюм!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com