7 храни, които не трябва да комбинирате

19935
7 храни, които не трябва да комбинирате
Снимка: iStock/Guliver

За да се запази красотата и младостта, правилното хранене само по себе си не винаги е достатъчно. Има няколко храни, които не се препоръчва да се комбинират в едно хранене. Някой може да каже, че тази информация е лишена от здрав разум и някои от ястията вече са станали традиция за поколенията. Съвременните изследвания обаче доказаха, че комбинацията от определени храни може да провокира коремна болка, дехидратация и загуба на енергия.

Краставици и домати

Kaкво никога не трябва да засаждаме до доматите?

Някои култури не се "разбират" добре с доматите. Това се дължи на факта, че вредителите и болестите, присъщи за тях, могат да навр...

Пролетната салата с пресни краставици и домати е любимото ястие на всички. Тези продукти, обаче, имат малка съвместимост помежду си. По своята структура доматите са кисели, докато краставицата принадлежи към алкалната група. Следователно процесът на усвояване на зеленчуците протича по различни начини. Докато краставиците се усвояват, доматът просто ферментира в стомаха. Това води до подуване и дискомфорт.

Омлет със сирене и шунка

Това е може би най-популярната, бърза и обилна опция за закуска. Такова ястие, обаче, не осигурява необходимото количество енергия и бодрост. Комбинацията от основните компоненти може да повлияе негативно на храносмилателния процес. Разрешената ставка е една порция на хранене. Ако сте почитатели на омлетите, най-добре е да ги комбинирате с пресни зеленчуци. Тогава протеинът се усвоява лесно и тялото ще получи необходимите витамини и минерали.

Паста с доматен сос и сирене

Както бе споменато по-горе, доматите принадлежат към киселинната група храни. Затова комбинирането им с нишестени въглехидрати не е добра идея. Ето защо, не се препоръчва да се използват тестени изделия с домати и ако всичко това е допълнително подправено със сирене, в резултат на това можете да получите тежест в стомаха и подуване на корема. Печените зеленчуци ще бъдат най-полезното допълнение към пастата.

Ако искате доматите никога да не загниват, пръскайте ги с тази напитка

Доматите са един от най-вкусните зеленчуци в домакинството. Всяко семейство ги похапва. С тях можем да приготвим свежа салата и стотици...

Хляб със сирене

Комбинацията от тези продукти също не е напълно успешна. Тялото се нуждае от различни ензими, за да смила сиренето и хляба. Най-добре е тези храни да се консумират индивидуално и в комбинация с лека зеленчукова салата.

Плодове след обилно хранене

Не яжте плодове след пълно хранене. Това може да причини храносмилателни проблеми. Ако основните компоненти на обяда са мазнините и протеините, тогава тялото ще отнеме повече време, за да ги обработи, отколкото да смила плодовете. Сладките и сочни плодове се препоръчват да се консумират един час преди основното хранене или 40-50 минути след него.

Банан с мляко

Тайната на опитните градинари: Аспирин за по-висок добив на домати

Опитните градинари разчитат на изпитан трик за увеличаване добива на домати. Те използват аспирин за удължаване периода на плододаване ...

Повечето диетолози са свикнали да заместват плодовете и млечните смутита с пълноценни ястия или закуски. Най-популярната рецепта е бананов млечен коктейл. Но тази комбинация ще причини тежест в стомаха. Все пак има вариант, при който подобна напитка ще има по-малко негативни последици - за приготвянето на коктейл си струва да се използват най-узрелите понякога дори черни банани.

Шунка и пъпеш

Не се изненадвайте, но тази комбинация е изключително популярна в Европа. Ястието се сервира в Италия и Испания. От него обаче практически няма полза. Ако слушате научни изследвания, плодове като пъпеш изобщо не трябва да се комбинират с никаква храна и още повече с нишестета и протеините. Няма полза от такова съчетание, но нарушение на храносмилателната система ви е гарантирано. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно