7 неща, които да правиш всеки ден за по-малко стрес

2062
7 неща, които да правиш всеки ден за по-малко стрес
Снимка: iStock/Guliver

Изпробвайте тези 7 начина да намалите стреса, за подобряване на настроението и повишаване на производителността в работата.

1. Запишете проблемите си

Записването на въпросите, които ви притесняват, може да съдейства да  намалите стреса и подобряване на производителността. Тревожността за развиваща се ситуация уврежда краткосрочната памет, прахосвайки силата на действие на мозъка ви. Записвайки проблемите, ще спрете да ги допускате  в главата си и ще идентифицирате истинските източници на стрес. Това освобождава вашите ресурси за краткосрочна памет, за да можете да действате по-ефективно, когато възникне нужда.

2. Гледайте забавни видеоклипове

Смехът не само ви кара да се отпуснете и изчиства мозъка ви, но също така намалява реакциите на стрес. Той понижава кръвното  и пулса, подобрява кръвообращението, отпуска мускулите и насърчава производството на ендорфин. И това не само помага в намаляването на стреса, но също така повишава креативността и производителността.

3. Изключете монитора за 10 минути.

Мониторите на компютри и смартфони, телевизионните екрани привличат вниманието ни от момента, в който се съмне, докато си легнем. Полученият синдром на компютърното зрение води до умора на очите, главоболие и болки във врата, гадене и повишена тревожност и депресия. Затова се опитайте да прекъсвате връзката възможно най-често - буквално. Вместо да ходите на почивка в социална мрежа или да изпращате съобщения на приятел, изключете монитора си.

4. Опитайте прогресивна мускулна релаксация

Тази техника за релаксация облекчава мускулното напрежение в резултат на стреса. Трябва да напрегнете и след това да отпуснете основните мускулни групи за пет секунди всяка.

5 . Погалете кучето си

Играта с вашето куче  освобождава хормоните на настроението като окситоцин в кръвта и намалява производството на хормона на стреса кортизол. Между другото, кучетата са страхотни слушатели, така че можете да се чувствате свободни да споделите своите притеснения с тях, без да се страхувате да ви осъдят.

6 . Закусвайте, но не преяждайте

Често ни съветват да не изпадате в стрес, но понякога можете да се отдадете на лакомство, без да навредите на фигурата си. Ключът не е да посегнете към кутията за понички, а да изберете храни, които са доказали своята ефективност за намаляване на стреса като плодове, ядки, тъмен шоколад и овесени ядки. Също така не  забравяйте да се храните бавно, наслаждавайки се на всяка хапка и не дъвчете в движение

7 . Дишайте дълбоко

Не е нужно да ходите в йога студио, за да изпитате всички предимства на дълбокото дишане, което може да помогне за отпускане и успокояване на нервната система. Просто вдишайте като броите до 4 и след това издишайте по същия начин за четири броя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно