8-годишно бразилско момиче откри 18 астероида

1544
8-годишно бразилско момиче откри 18 астероида
Снимка: iStock/Guliver

Когато Никол Оливейра едва се учи да ходи, тя вдига ръце, за да посегне към звездите в небето.

Днес, едва на 8-годишна възраст, бразилското момиче е известно като най-младият астроном в света, търсейки астероиди като част от свързана с НАСА програма, посещавайки международни семинари и срещайки се с най-големите космически и научни дейци на страната си.

В стаята на Оливейра, пълна с плакати със Слънчевата система, миниатюрни ракети и фигурки от Междузвездни войни, Никол работи на компютъра си, изучавайки небесни изображения на два големи екрана.

Проектът, наречен "Ловци на астероиди", има за цел да запознае младите хора с науката, като им даде шанс да направят свои собствени открития в космоса. Той се управлява от Международното сътрудничество за астрономическо търсене, гражданска научна програма, свързана с НАСА, в партньорство с министерството на науката на Бразилия.

Сияеща от гордост, Никол каза пред АФП, че вече е открила 18 астероида.

„Ще им дам имената на бразилски учени или членове на семейството ми, като майка ми или баща ми“, каза оживеното момиче с тъмнокестенява коса и висок глас.

Ако нейните открития бъдат сертифицирани, което може да отнеме няколко години, Оливейра ще стане най-младият човек в света, официално открил астероид, счупвайки рекорда на 18-годишния италианец Луиджи Санино.

Откриха нов тип Свръхнова звезда

Астрономи, работещи с телескопа в комплекс Very Large Array, са получили потвърждение на теорията си за съществуването на нов тип свръх...

"Тя наистина има око. Веднага забелязва точки в изображенията, които приличат на астероиди", каза Хелиомарцио Родригес Морейра, учител по астрономия на Оливейра в частно училище във Форталеза в североизточна Бразилия, което посещава благодарение на стипендия.

"Най-важното е, че тя споделя знанията си с други деца. Тя допринася за разпространението на науката", добави Родригес Морейра.

Семейството на Никол се премества във Форталеза от родния си град Масейо, на около 1000 километра, в началото на тази година, след като Никол получава стипендия за посещение на престижното училище. На баща ѝ, компютърен учен, е било позволено да запази работата си и да работи дистанционно.

„Когато беше на две, тя вдигаше ръце към небето и ме молеше: „Мамо, дай ми звезда“, казва майка ѝ, Зилма Джанака, на 43 години, която работи в занаятчийската индустрия. "Разбрахме, че тази страст към астрономията е сериозна, когато тя ни помоли за телескоп като подарък за рождения ден, когато навърши четири години. Дори не знаех какво точно е телескоп", добави Джанака.

И все пак такъв подарък е бил твърде скъп за семейството и момичето го получава едва когато навършва 7 години и всичките ѝ приятели са събрали пари за покупката, каза майка ѝ.

НАСА повиши вероятността астероид да удари Земята

НАСА повиши шансовете на следен отдавна астероид да удари Земята, но все още не се подготвя за Армагедон, съобщава БГНЕС. След като от ...

Докато продължава обучението си, Никол се записва в курс по астрономия, който се е наложило да намали възрастовата си граница за учениците от 12.

В канала си в YouTube Никол е интервюирала влиятелни личности като бразилския астроном Дуилия де Мело, която участва в откриването на свръхнова, наречена SN 1997D.

Миналата година Оливейра пътува до Бразилия, за да се срещне с министъра на науката, както и с астронавта Маркос Понтес, единственият бразилец досега, който е бил в космоса.

Що се отнася до собствените ѝ амбиции, Никол иска да стане космически инженер.

"Искам строя ракети. Бих искала да отида в космическия център Кенеди в НАСА във Флорида, за да видя техните ракети", каза тя. „Бих искала също всички деца в Бразилия да имат достъп до науката“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com