8 навика, от които трябва да се откажем, за да бъдем по-здрави

1432
8 навика, от които трябва да се откажем, за да бъдем по-здрави
Снимка: Anastasia Gepp / Pixabay

Грижата за здравето е сред основните приоритети на всеки човек. Поддържането на добра физическа форма и здравословното хранене са сред нещата, които ни помагат за това в нашето ежедневие. С настъпването на зимата обаче се увеличава риска от появата на различни респираторни заболявания. Един от начините да се предпазим от тях е да се откажем от някои вредни за здравето ни навици. Ето и кои са те:

1 .Едно от нещата, които правим обичайно, преди да излезем навън, е да намажем лицето си с крем. Когато навън е студено обаче се получава охлаждане, от отделената от него вода, което може да увреди кожата ви. Ето защо е добре да намажете крема поне 30-40 минути, преди да излезете навън.

2. За да произвежда достатъчно телесна топлина, на тялото ни му е необходима енергия, която основно се набавя чрез храната. Ето защо е добре да хапнете нещо, когато сте навън и огладнеете, за да избегнете да ви стане още по-студено.

Навици, които ви поддържат млади дълго време

3. Пиенето на горещи напитки, като чай например, води до подобряване на кръвообращението, но от друга страна и до разширяване на кръвоносните съдове. При много студено време това е причина за много бързата загуба на телесна топлина, поради което е по-добре да консумирате топли, а не горещи напитки.

4. Някои хора си слагат капки в носа, преди да излязат навън. В студеното време това води до стесняване на носния канал, поради което лигавицата губи способността си да загрее студеният въздух, който вдишваме. По-добрият вариант е преди да излезете да отпушите носа си, като го издухате.

5. Дишането през устата, когато навън е студено, увеличава риска от възпаление на гърлото и развиването на ангина. Причината е в това, че когато дишате през устата, нямате възможността да овлажните или да затоплите студения въздух. Ето защо е добре да си поемате въздух през носа.

ТОП здравословни навика, които ще преобразят живота ви

6. Носенето на тесни дрехи и обувки в студеното време е сред причините да чувствате още повече студа. За препоръчване е те да бъдат по-свободни, за да може въздухът да циркулира свободно между тях и кожата ви и така да ви помогне да запазите топлината на тялото си.

7. Много хора смятат, че е добре да покрият носа си с шал, когато навън е много студено. Истината обаче е, че парата, която издишате може да се превърне в лед, попадайки върху него, а въздухът, който след това преминава през него, е още по-студен. Това може да е причина за появата на бронхит или ангина.

8. Погрешно е да смятате, че можете да се сгреете в студените зимни дни, като тичате. Вместо това ви препоръчваме да влезете на топло в някоя закусвалня, да изпиете чаша топъл чай, за да се сгреете и след това да продължите пътя си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...