8 небивалици за ВИНОТО, на които да не обръщате внимание

3876
8 небивалици за ВИНОТО, на които да не обръщате внимание
Снимка: iStock

Хората, които са поне малко запознати с виното, периодично се сблъскват с напълно безумни твърдения за него от хора, които изобщо не разбират от него. Нещо повече, скоростта, с която се разпространяват тези глупости, е с порядък по-голяма от скоростта, с която истинските познания за виното проникват в съзнанието на нашите съграждани.

Ето кои са най-големите винени заблуди, на които да не обръщате внимание.

1. 90% от виното се произвежда от прах

Човекът, който прави такова твърдение, си представя производството на вино като поредица от казани, в които се изсипва прах от винен екстракт, боя, ароматизатори, киселина, захар, всичко това се разтваря в смес от алкохол и вода и се бутилира или продава в тетрапакети. Възможно ли е това от технологична гледна точка? Да. Има обаче едно "но".

Това е много по-скъпо, отколкото простото ферментиране на гроздов сок. В крайна сметка първо трябва да се получи алкохол (чрез ректификация от нискоалкохолни суровини), всички останали компоненти и най-вече винен екстракт! Един от тези продукти се появи на пазара през януари 2015 г. Цената на екстракта, необходим за 1 бутилка, е 4 евро. Изчислете колко ще струва една бутилка.

От колко килограма грозде се получава 1 литър вино?

2. Винтът е ясен знак за евтино вино

Въпреки че корковата тапа остава на мода, индустрията за синтетичен и винтов корк не стои на едно място. Производителите в Австралия и Нова Зеландия са преминали към "винт" почти без изключение. И дори производителите на първокласни вина от Бордо, например, експериментират с нови формати.

3. Всички френски вина се произвеждат от чилийско вино.

Преди няколко години Франция за първи път от няколко години насам отстъпи първото място на Италия по отношение на производството на вино (разбира се, говорим за бъдещето). Чили уверено е сред десетте най-големи страни производителки на вино, но е далеч от грандовете на стария свят. Кой още трябва да изнася за кого?

4. Истинско Кианти в бутилка с крива шия и в слама

Кианти във фиаско с плитка е древен образ на това вино, от който съвременните производители се опитват да се отдалечат максимално. Зоната Кианти е динамично развиващ се регион, който активно използва най-модерните технологии за винопроизводство, има строга йерархия на категориите и производствените зони и, разбира се, бутилира вина, както е прието в съвременния свят.

Бяло или червено - кое вино е по-полезно?

5. Разклатете виното и погледнете светлината

Дори и професионалистите не винаги могат да правят заключения от това как изглежда едно вино. Да, във виното може да има утайка, но дали тя е следствие от дефект, или е нещо присъщо за тази категория вина? Има примери, в които производителите дори умишлено позволяват образуването на утайка в бутилката. Цвят? Едва ли може да се оцени адекватно през зелено стъкло. Друг е въпросът, когато имате пред себе си две бели стъклени бутилки, които съдържат едно и също бяло вино, но цветът на течността е различен. Най-вероятно в едната има очевиден дефект и вие трябва да привлечете вниманието на кавиера към това, а сами да вземете друга бутилка. Но за да забележите това, не е необходимо да разклащате нищо.

6. Смешен етикет - лошо вино

По правило винопроизводителите, които създават наистина интересни, креативни етикети, са самите те творчески и страстни хора. Следователно, ако етикетът е направен с душа, виното ще бъде същото. От друга страна, погледнете етикетите на едно от най-скъпите имения в света - Chateau Mouton-Rothschild. Всяка година те се украсяват с малко произведение на изкуството, създадено от един от най-добрите художници в света.

7. Чашата, в която пиете, няма значение

Налейте всяко, дори и най-скъпото, вино в пластмасова чаша до ръба - и няма да го различите от тетрапакет. Фините аромати, които ценим във виното, много лесно се губят поради неподходяща стъклена посуда, лично състояние или въздух, наситен с чужди миризми. Правилната чаша действа като леща; тя е широка в долната си част и се стеснява в горната, като концентрира ароматите на височината на ръба си. Колкото по-тънко и по-елегантно е виното, толкова по-"мощна" трябва да е лещата, и обратното.

8. Колкото по-старо е виното, толкова по-добре

Това е вярно само за онези вина, които са предназначени да отлежават в бутилката. Огромен брой летни бели вина, евтини пенливи вина (Asti, Prosecco), леки червени вина (Beaujolais Nouveau) са в най-добра форма веднага след бутилиране и последващото отлежаване не ги прави по-добри. Дори в най-добрите региони не се произвеждат дълготрайни вина всяка година. Ето защо, ако по някаква причина ви се налага да купите "старо" вино за себе си или за подарък, поверете го на професионалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Ако искате да живеете до 100 години, яжте тези три храни

Бързо ги изтрийте от ума си: Тези 6 мисли пречат на щастливия ви живот

Парите идват от всички страни: Две зодии, които ще забогатеят до юли

Ако сте родени на едно от тези числа, трябва да изчистите кармата си

С този цвят на дрехите всяка дама ще плени мъжа на мечтите си

Тези 6 стайни растения тайно ще излекуват болестите ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com