От колко килограма грозде се получава 1 литър вино?

87730
От колко килограма грозде се получава 1 литър вино?
Снимка: Getty images

Историята на виното започва 6000 години преди Христа. Най-ранни доказателства за консумацията на това питие, считано за Божествено, са открити първо в Сицилия и Грузия, а историята на винопроизводството свързваме с Армения, където според археологическите данни е произведено първото вино 4100 г. пр.н.е.

Виното е било част от културата и на Китай, Древна Гърци, Римската империя и Тракия, като е свързано и с религията и религиозните ритуали. Гърците и римляните го използват при Вакханалия, а в Християнството виното олицетворява кръвта на Христос. Дали вкусът му в онези далечни епохи, когато е произведено първото вино, е бил същият, който познаваме днес, и от колко килограма грозде древните хора съумявали да получат 1 литър вино в можем само да гадаем, но можем да се запознаем със съвременната история на производството на тази божествена напитка и да разберем от колко килограма грозде се получава 1 литър вино днес.

Съвременна история на винопроизводството

Различните вина се получават от различни сортове грозде чрез ферментацията им, като за разлика от други видове алкохол като ракията например не е нужно добавяне на захар, вода или каквито и да е други вещества. Така получаваме напитка от чисто грозде, чиито полезни свойства и благотворно въздействие върху здравето са известни от далечни времена. И макар да е възможно производството на вино от различни плодове, както и, изненада, от цветя, когато споменем вино, първото, за което се сещаме, е произведеното от грозде.

От кое грозде става най-хубавото вино?

Не е случайно, че думата вино произхожда от гръцката дума Fοινος, която в превод означава лоза. България има стари традиции в отглеждането на лози и във винопроизводството, а виното е свързано с обичаите, ритуалите и корените ни. Асеновград и селата около града са сред най-известните у нас с отглеждането на грозде и промишленото производство на вина, познати и консумирани далеч извън границите на страната ни.

Всъщност винопроизводството е сложен процес, като характерно за него е, че в различните държави и дори в различните региони на една и съща страна има специфични моменти в производството на вино, свързани както с традициите, така и с местните условия. Означава ли това, че отговорът на въпроса от колко килограма грозде се получава 1 литър вино, е различен в различните страни и дори по отношение на различните производители на вина?

От колко килограма грозде се получава 1 литър вино?

Отговорът на този въпрос е познат на големите производители и заетите професионално с винопроизводство винарни, но малкият фермер, решил да използва част от реколтата си от грозде, за да се наслади на божественото питие, не е винаги запознат с темата и се вълнува от нея. Количеството на гроздето, което е необходимо за производство на литър вино при промишлено и при домашно производство, е различно.

Подчертавайки, че различните сортове имат различна производителност и от тях ще получите различно количество вино, най-общо можем да кажем, че отговорът на въпроса от колко килограма грозде се получава 1 литър вино е около 2 килограма. Естествено, че това е много общ отговор, който може да варира, тъй като зависи от редица фактори – както от метода на производство, така и от сорта на гроздето, от което се прави виното, от времето и дори от машината за мелене на гроздето.

Има естествени загуби около 10% под формата на изпарения, кипене при ферментация и други, а след това оцеденото вино обикновено е около 60 процента от масата на преработеното грозде. Вижте как стоят нещата по въпроса  от колко килограма грозде се получава 1 литър вино по отношение на различните сортове:

Защо бялото вино е най-добрият алкохол през лятото срещу високо кръвно?

  • При сорта „Паламид“ от посоченото количество грозде – 2 килограма – може да получите малко повече от литър вино – 1.2 литра.
  • При сорта „Каребне“ литър вино се получава точно от 2 килограма грозде.
  • За да произведете вино от сорт „Мерло“, се нуждаете от малко повече грозде – 2.5 кг. за литър.

Как стоят нещата по отношение на винарните, където се произвежда вино за търговска употреба няма да вземем отношение, защото както има един стар виц, сочещ, че за производството на литър вино там е нужна само шепа грозде, така има и прекрасни вина, популярни и предпочитани в цял свят, чието доказано качество, вкусове и аромат категорично се противопоставят на вица и едва ли могат да бъдат постигнати, без да се вложи предостатъчно материал.

Ако имате възможност, направете си вино. Домашното ще бъде по-добрият избор от евтините масови вина. Или си закупете хубаво, качествено вино. Инвестицията си заслужава, макар да е по-висока цената, заради многото ползи от консумацията на тази божествена напитка, когато е качествена.

Статията има само информативен характер и не насърчава употреба на алкохол. Консумирайте  разумно и с мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com