8 неподозирани факта за човешката психика, които ще ви изненадат

5026
8 неподозирани факта за човешката психика, които ще ви изненадат
Снимка: iStock/Guliver

Умът на човек е пълен с изненади като дълбините на океана. Учените непрекъснато изучават мозъка и научават повече за нови модели на поведение. И броят на изненадите расте! Например, знаете ли, че колкото по-умен е човек, толкова по-малко приятели има?

Вижте още: 11 неща, на които бих искал да науча сина си

Днес ви представяме 8 неподозирани факта за човешката психика:

1. Депресията променя цветоусещането

Хората, страдащи от депресия, често казват: „Животът е загубил цветовете си“. Това не е просто метафора, а медицински факт. По време на пристъп на депресия ретината става по-малко чувствителна към контрастни цветове и пациентите различават цветовете зле. И по обратния начин - ако сте заобиколени от сиви и бледи цветове, вие сте по-податливи на депресия и меланхолия.

2. Не се хвалете с плановете си, иначе нищо няма да излезе от тях

Ако решите да започнете нещо ново (като например да не ядете след 18 часа, да тичате сутрин или да учите чужд език), никога не казвайте на никого за плановете си. В противен случай нищо няма да се случи. Когато говорите за плановете си, мозъкът ви възприема тази задача като „свършена“ и е много трудно да го убедите в обратното. Може да звучи като суеверие, но психолозите са доказали, че тази връзка е вярна.

3. Владеенето на чужд език ви помага да вземате решения

За да вземате по-добри решения, не е нужно да сте хладнокръвен: просто трябва да мислите на чужд език. Учените смятат, че хората често действат емоционално, когато вземат важни решения. Ако обаче анализирате ситуацията на чужд език, рационалната част от мозъка ви ще се включи, така че подходът ви ще бъде по-добре балансиран и няма да включва прекомерни рискове.

4. Младите хора по-често страдат от депресия

Проучване показва, че най-нещастните хора в света са тези под 30 години. Мъжете и жените между 18 и 30 години са по-податливи на безпокойство и стрес. И кой каза, че младостта е най-безгрижното време в живота?

5. Умората може да повиши креативността ви

Ако искате да излезете с креативна идея, по-добре е да се уморите. Творческите мисли често идват на изтощени хора, защото мозъкът им работи по-малко ефективно: той не отхвърля идеи, които може да изглеждат налудничави на пръв поглед, на които обикновено бихте казали „не“.

Една щура идея може да се превърне в началото на огромен проект. Ето защо добрите идеи често ни идват наум под душа след дълъг работен ден.

6. 80% от всеки разговор са клюки

Основната част от всеки разговор са клюки и този фактор не зависи от пола: мъжете са склонни да клюкарстват точно толкова, колкото и жените. Учените стигнаха до шокираща статистика: 80% от разговорите ни са просто клюки и обмен на информация за приятели и колеги. Клюкарстването обаче не е толкова лошо: това е важен начин за комуникация. Помага на хората да поддържат социални връзки. Между другото, шимпанзетата също обичат да клюкарстват за своите роднини.

Вижте още: Повечето големи грешки започват от егоистичния помисъл: Заслужавам повече, заслужавам по-добро

 7. 20 секунди са достатъчни за установяване на доверие

За да установите доверие, трябва да прегърнете човек за около 20 секунди. Разбира се, само след като получите съгласие. Това се случва поради окситоцин, хормон, който се освобождава, когато се чувстваме в безопасност (включително когато сме с любимите си хора)

8. 80% от вашите мисли са негативни

Всеки ден в главите ни идват средно от 12 000 до 60 000 мисли. Нашите мозъци са по-мощни от всеки компютър. Но погледнете върху какво изразходваме мислите си: 80% от мислите ни са негативни. И повечето от тези негативни мисли се повтарят всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com