9 общи неща при всички столетници

6488
9 общи неща при всички столетници
Снимка: Община Стара Загора

Докато тайната на вечната младост остава мистерия, може да се обобщят характеристиките на столетниците по света, които да ни подскажат какво води до дълъг живот. Да доживееш до 100 години си е късмет. Но хора, достигнали до тази възраст, имат някои общи здравословни навици, които също имат значение. Ето някои от тях:

1. ИМАТ ДОБРИ ГЕНИ.

Ако поне единият ви родител е стигнал до 95, имате повече шансове да живеете дълго. Изследване, публикувано в Американския журнал за кардиология през 2017 г. доказва, че хора с поне един родител над 95, имат 29% по-малка вероятност да страдат от високо кръвно налягане, 65% по-малък риск от инфаркт и 35% по-малка вероятност да страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Но гените не са всичко. Ето какво друго оказва влияние върху дълголетието:

2. ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Физическата активност през целия живот, включително в зрелите години, се свързва не само с добро здраве, но и с дълголетие. Според доклад на Националния здравен институт само 2,5 часа средна физическа активност на седмица може да удължи живота с 3,4 години. В тези места по света, където има най-много столетници, хората не бягат и не вдигат тежести, но активното физическо натоварване /постоянната физическа работа/ е част от ежедневието им. 

3. НЕ ПРЕЯЖДАТ.

Най-много столетници има в японската префектура Окинава. Много учени с години изследват причините за този феномен. Хората от Окинава никога не се хранят сами, предпочитат да споделят храната със семейството и познати. Преди ядене казват “Hara hachi bu”, което означава “яж само, докато стомахът ти е 80% пълен”. Възрастните жители на Окинава консумират около 1900 калории на ден през целия си живот. Американците приемат двойно повече. 

4. ПРЕДПОЧИТАТ ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.

Диетата в районите с много столетници включва различна храна, но има и нещо общо в това, което те НЕ консумират. На трапезата им рядко ще видите прекалено мазни или сладки храни. Например, в Сардиния /друго място в света с много столетници/ диетата включва основно риба, плодове, зеленчуци, ядки. В Окинава хората консумират малко риба, малко свинско месо, много зеленчуци, бобови храни, водорасли, сладки картофи.   

5. ЧУВСТВАТ СЕ “СВЪРЗАНИ”.

7 храни, които столетниците най-често консумират

Всеки един от нас иска да живее до 100 години, запазвайки част от енергията и подвижността си. За съжаление не всеки успява да достигне...

В райони с голям процент столетници, възрастните често са част от някаква общност. Ходят редовно на църква, което не само засилва връзката им с Бог, но им дава възможност за редовна среща с приятели и други членове на общността. Здравословните социални връзки, независимо дали със семейството, приятели, е свързано с по-добро здраве, докато социалната изолация води до увеличаване риска от възпаления и повишаване кръвното налягане в зрелостта.  

 6. УВАЖАВАНИ СА.

Едва ли е съвпадение, че в райони с много столетници, по-младите са научени на уважение към възрастните. В Сардиния, възрастните са част от ежедневното общество, а не са затворени в старчески домове. 

7. ПРЕКАРВАТ МНОГО ВРЕМЕ НАВЪН.

Слънце, разходки сред природата, среща с познати - всичко това удължава живота. Витамин Д, който получаваме от слънцето, също оказва огромно влияние върху здравето ни. Съзерцанието сред природата и дърветата води до успокояване, намалява стреса, притеснението, напрежението. 

Кметът на Самоков поздрави ветеран по случай неговата 100-годишнина

Изключително съм щастлив и горд да поздравя ветерана от Втората световна война Стоян Чапкънов по случай неговия 100-годишен юбилей! То...

8. ИМАТ ЦЕЛ.

Старостта не означава, че ви липсва цел в живота. Това може да е грижа за градината, за внуци и правнуци или някакво занимание. Проучване на хората в Окинава разкри, че практикуването на традиционното тъкане башо-фу помага на възрастните жени да поддържат активни ръцете и съзнанието си и да са част от обществото.  

9. ПОЗИТИВНИ СА.

Различни са навиците и традициите на столетниците в различните части на света, но едно нещо ги обединява: те са позитивни. Когато възникнат трудни ситуации, независимо смърт на любим човек или болест, се адаптират и не губят оптимизма си.

Източник: thehealthy.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com