9 от най-смъртоносните змии в света

18557
9 от най-смъртоносните змии в света
Снимка: Michael Kleinsasser / Pixabay

Малко животни всяват толкова страх у хората, колкото отровните змии. Въпреки че шансовете да попаднете на отровна змия, още по-малко да бъдете ухапани и да умрете от токсина, инжектиран в тялото ви, са минимални в сравнение със смъртта от рак, сърдечно заболяване или автомобилна катастрофа, този на пръв поглед неразумен страх остава много реален за много хора. Описаните тук змии живеят предимно в тропически региони, но някои може да живеят в изследователски центрове и зоологически градини близо до вас.

Опасна африканска змия, кръстена на черната си уста

„Черната“ или черноуста мамба (Dendroaspis polylepis) обитава скалиста савана и често може да бъде срещната на земята, където изглежда обича термитниците. Варирайки на цвят от сиво до тъмнокафяво, името му произлиза от почернената вътрешност на устата му. Черната мамба се страхува, защото е голяма и бърза и притежава изключително силна отрова, която убива повечето от човешките й жертви. Въпреки агресивната му репутация, непровокираните атаки срещу хора не са доказани и той е отговорен само за малък брой смъртни случаи годишно.

Barba amarilla („жълта брадичка“) от Латинска Америка

Отровата на някои видове, включително хабу от Окинава (T. flavoviridis), агресивна змия, която често влиза в човешки жилища на островите Рюкю, е леко опасна. От друга страна, отровата на terciopelo (B. asper), fer-de-lance на Централна Америка, е некротизираща, болезнена и често смъртоносна. Други опасни fer-de-lance включват жарарака (B. jararca) от Бразилия и вуту (Bothrops alternatus) от Аржентина.

Една от най-опасните змии в Африка

Бумслангът (Dispholidus typus) ловува, като изпъва предната част на тялото си неподвижно от дърво, като формата му имитира клон. Змия със задни зъби, доставя отровата си, като дъвче жертвата си, докато жертвата не се поддаде на токсините.

Знаете ли с какво се хранят змиите?

Типичната австралийска кобра

Източната тигрова змия (Notechis scutatus) е най-широко разпространеният вид тигрова змия, която обитава южните покрайнини на Австралия и близките острови в региона. Докато се подготвя за удар, тя сплесква главата и шията си по начин, подобен на азиатските и африканските кобри.

Убиецът на повечето хора

Усойницата (Echis carinatus) може да е най-смъртоносната от всички змии, тъй като учените смятат, че е отговорна за повече човешки смъртни случаи, отколкото всички други видове змии взети заедно. Нейната отрова обаче е смъртоносна при по-малко от 10 процента от нелекуваните жертви, но агресивността на змията означава, че тя хапе рано и често.

Опасната змия с триъгълно сечение

Лентовият крайт (Bungarus fasciatus) е силно отровен роднина на кобрата. Неговата отрова е по същество невротоксин, който предизвиква парализа.

Първо направете ТОВА ако ви ухапе змия

Най-дългата отровна змия в света

Кралската кобра (Ophiophagus hannah) е най-дългата отровна змия в света. Ухапването му доставя огромно количество невротоксини, предизвикващи парализа. Отровата на змията е толкова силна и толкова обемна, че може да убие слон само за няколко часа. Смъртта също така води до най-малко 50 до 60 процента от нелекуваните случаи при хора.

Най-големият роднина на кобрата в Австралия

Крайбрежният тайпан (Oxyuranus scutellatus) произвежда отрова, която е почти идентична с тази на неговия братовчед във вътрешността на страната. Ухапването му е смъртоносно в повече от 80 процента от нелекуваните случаи.

Змията с най-смъртоносната отрова в света

Ухапването от вътрешен или западен тайпан - Oxyuranus microlepidotus, наричан също така свирепа змия - доставя много токсини. Отровата се състои от тайпоксин, сложна смес от невротоксини, прокоагуланти и миотоксини, които парализират мускулите, възпрепятстват дишането, причиняват кръвоизливи в кръвоносните съдове и тъканите и увреждат мускулите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com