Адреналин - какво ни трябва?

6361
Адреналин - какво ни трябва?

Адреналинът мобилизира хората да се борят срещу заплахата всеки ден, а в медицината - спасява животи. Как За какво ни е нужен адреналин? В какви ситуации ни влияе положително?

Адреналинът - хормонът на смелите хора?

Хормонът на страха и как действа върху тялото

Не съществува човек, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал силен страх. Било то когато се е оказал на косъм от фатална катастр...

Адреналинът повишава нивото на захар в кръвта, което означава, че влияе на метаболизма на въглехидратите (включва процеса на разграждане на гликогена, отговорен за енергийното снабдяване и глюкозата, т.е. източника на енергия).

Характерните ефекти на адреналина са:

- ускоряване на сърдечната честота; 

- повишаване на кръвното налягане; 

- увеличаване на дихателната честота; 

Да подариш преживяване – безценно

Едно от най-хубавите неща е да видите искрено щастие в очите на близките си. И тъй като сме сигурни, че е имало моменти, в които сте се...

- намаляване на активността на храносмилателната система.

Адреналинът най-често се появява в стресови ситуации. Повишаването на нивото на адреналин под въздействието на моментния стрес осигурява много незабравими преживявания, мобилизирайки тялото да действа.

Положителният ефект на адреналина

Положителен адреналин е, когато хормонът се задейства под временен стрес и процесът не отнема много време. Той причинява усещане за прилив на енергия и мобилизира тялото да действа, така че да сме в състояние да се справим дори с много трудни задачи, например по време на опасност. Тогава имаме огромна сила и решителност.

Положителният адреналин е от съществено значение, за да се съсредоточите върху целта и да увеличите мотивацията си . Когато emoziите отшумят, се усеща състоянието на положително удовлетворение , тогава говорим за положителен стрес, например в ситуацията на полагане на изпит. Поради физиологичните си свойства, адреналинът се използва и в медицината.

Как изглежда падане от каньон? (ВИДЕО)

Платото Кйераг се намира в Южна Норвегия и най-високата му точка, която отстои на височина 1084 метра над морското равнище, е едно от н...

Повишаването на нивата на адреналин също причинява физическо натоварване в екстремните спортове, както и всички отборни дисциплини и спортни състезания, където има елемент на състезание. След тренировка нивото на адреналин спада веднага и не вреди на тялото , ние се отпускаме бързо, чувстваме се в еуфория и сме щастливи.

Най-известният пример са екстремните спортове: бънджи скокове, езда, FlyBoard или скокове с парашут са гаранцията за голяма доза от този хормон.

Освен това, под въздействието на адреналина, метаболизмът се ускорява значително и се засилва разграждането на енергийните вещества, които подготвят тялото за повишено физическо натоварване. 

Струва си да изпитаме интересни преживявания, за да почувстваме, че сме живи. Трябва обаче да се помни, че положителният ефект на адреналина върху нашето тяло е много краткотраен и еуфоричното състояние на злоупотреба бързо се превръща в силна умора и изтощение. Балансът между незабравими преживявания и здравия разум е изключително важен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com