Акнето и хитрости срещу него

1663
Акнето и хитрости срещу него
Снимка: iStock/Guliver

Акнето обикновено се счита за проблем, който засяга предимно тинейджърите. Това обаче е погрешно възприятие на това доста смущаващо заболяване, което може да причини много комплекси. Как възниква акнето?

Кожата с акне се образува поради неправилно функциониране на мастните жлези, които са отговорни за появата на пъпки или черни точки по кожата. Тежкото акне понякога може да бъде излекувано само със системна терапия и задълбочена грижа за кожата.

Проблемите се проявяват не само при подрастващите, но все по-често при хората над 25 години.

Как да се отървете от акне?

Не е възможно незабавно да се отървете от проблема. Грижата за кожата с акне изисква редовност и познаване на основните правила, благодарение на които можете да намалите симптомите до минимум и да предотвратите образуването на белези или обезцветяване на кожата, които са следствие от лошото лечение на акне .

В зависимост от стадия и тежестта на заболяването можем да разграничим леко и тежко акне. Лекото акне обикновено се състои в фокусиране върху потискането на по-нататъшното му развитие и правилната грижа за кожата. От друга страна, хроничното акне трябва да се лекува от дерматолог, който ще определи подходящото лечение в зависимост от тежестта на заболяването. Най-често дерматолозите предписват мехлеми, гелове, препарати, приготвени в аптека по поръчка, тоници за почистване на кожата. В по-тежки случаи е необходима антибиотична терапия, която е доста натоварваща за стомаха и черния дроб на пациента.

Помнете и за лечебната сила на билките. Можете да ги пиете или да избършете кожата си с тях. Опитайте например чай, съдържащ бял равнец, коприва, ряпа, овес, ряпа, корен от репей, глухарче. Копривата също която има положителен ефект върху кожата, предразположена към акне.

Ефективни съвети:

На първо място, не забравяйте редовно да почиствате лицето или друга засегната област. Всеки ден прах, мръсотия и остатъци от грим се утаяват върху кожата. Струва си да измиете лицето си с тоници или гелове, почистващи кожата поне два пъти на ден. Важно правило - избягвайте обикновения сапун, защото той увеличава производството на себум. След почистване на кожата, тя трябва да бъде овлажнена. Кремът и серумът против акне имат естествен състав, включващ екстракти от мащерка и дъбова кора с тонизиращи и антибактериални свойства.

Също толкова важно е да се извършват леки пилинг процедури. При проблема с мазната кожа се нарушава процесът на автоматично и естествено ексфолиране на мъртви клетки, което води до запушване на порите. Трябва абсолютно да се помни, че всяка ексфолираща козметика може да изсуши кожата или да разпространи акнето върху по-голяма площ от лицето. Ако има някакво съмнение относно използването на препарати или грижа за кожата, най-сигурното нещо което трябва да направите, е да потърсите съвет от дерматолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com