Ако целите отслабване, но не можете без сладко, направете това

25467
Ако целите отслабване, но не можете без сладко, направете това
Снимка: iStock

Прекомерната консумация на сладки храни е сред основните причини за наднорменото тегло и риска от редица социално значими заболявания. Съвременното общество приема прекалено много захар, тъй като тя се съдържа и в консервираните храни, с които сме свикнали да се храним, в алкохола, в безалкохолните напитки, в тестени изделия. Отделно липсата на енергия, настроение и умората повишават глада ни за сладки храни и пречат на диетата ни. Страстта към шоколада и сладките изкушения е била причина за не един провал на добрите намерения за спазване на здравословен режим и отслабване. Решение има. Ако целите да ограничите сладкото, за да подобрите фигурата си, състоянието на кожата и здравословното си състояние, може да следвате следните препоръки:

1.       Заменете бялата захар с подсладител

На пазара са налични различни подсладители, от които не се пълнее и са с 0 ккал. Приготвяйте си сладки изкушения сами, използвайки подсладител. Ако не сте добри в кухнята, потърсете готови сладкиши без захар. Това ще Ви помогне да намалите приетите калории. Полезен за подслаждане е и сиропът от фурми. Внимавайте обаче с количеството, тъй като плодът е богат на захари и въглехидрати и съдържа доста калории.

2.       Измерете нивата на магнезий и хром в кръвта

Доказано ниските нива на тези минерали засилват апетита към сладкото. При симптоми на магнезиев дефицит –  мускулни крампи, безсъние, раздразнителност и други – се консултирайте с лекаря си и започнете прием на магнезиев препарат. Така ще подобрите и общото си здравословно състояние едновременно с контролирането на страстта към сладкото.

3.       Осигурете си спокойствие, почивка, приятни изживявания

Стресът, забързаното ежедневие, липсата на достатъчно сън с добро качество, умората влияят на апетита. Като резултат посягаме по-често не само към чашата с кафе, но и към сладките десерти. Консумацията им от време на време не е проблем, но хапването на бонбон след бонбон в офиса вместо качествената храна за обяд води до кожни раздразнения, качени килограми и влошено здраве. Заредете се с пликче сушени плодове. Това ще ви помогне да не се изкушите от други сладки храни, ще зареди мозъка и тялото ви с енергия, без да прекалявате със захарта.

4.       Проследете чревния баланс

Дисбалансът в червата често е причина за глада към сладки храни. Консумацията им обаче в случая не само не подобрява самочувствието, но и го влошава. Обърнете внимание на основния проблем.

5.       Проверете щитовидната си жлеза

Често неконтролируемият глад за сладко се обяснява с понижената функция на щитовидната жлеза. Посетете ендокринолог, ако имате и други симптоми на проблем с тази жлеза, за да проверите функциите ѝ, изследвайки хормоните.

6.       Увеличете драстично консумацията на протеини

Недостигът на протеини първо причинява глад за сладко, а след това и други симптоми. Ако се храните предимно с въглехидрати и мазнини, няма как да се радвате на красива фигура и добро здраве. Постарайте се известно време да преобладават протеините в менюто ви и се насладете на резултата – по-стройно тяло и намален апетит към сладки храни, тесто и захар.

7.       Намалете консумацията на сол

Колкото повече солено хапвате, толкова повече ще ви се яде и сладко. Безсолната диета е полезна, ако целите намаляване и на консумацията на захар, и на килограмите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com