Ако имате тези 6 черти на характера, ще доживеете до 100 години

4943
Ако имате тези 6 черти на характера, ще доживеете до 100 години
Снимка: iStock

Столетниците са хора, които живеят 100 или повече години. Това явление е рядко, така че всеки един от тези индивиди предизвиква у нас особен интерес и възхищение. Това е разбираемо: кой не иска да види не само внуците си, но и да отгледа своите правнуци? Така възниква въпросът: как постигат такива резултати? Оказа се, че генетиката и здравословният начин на живот невинаги помагат да се преодолее границата от 100 години, важни са и психологическите фактори.

1. Оптимизъм

Столетниците обикновено се отличават с оптимизъм и способност да намират добро във всяка ситуация. Те не позволяват на негативните емоции и мисли да ги завладеят и се опитват да видят положителното във всичко. В края на краищата гневът, негодуванието и раздразнението отнемат нервите ни и съкращават живота ни.

Кое животно се радва на най-дълъг живот?

2. Адаптивност

Важна черта за тези, които искат да живеят дълго. Хората, които могат да се адаптират към променящите се условия и ситуации, имат по-малък риск от преживяване на стрес и психологически проблеми. В допълнение, психологическата и физическа адаптивност до известна степен опростява живота: душевните рани зарастват по-активно и мозъкът бързо намира варианти как да действа в дадена нова ситуация. Освен това способността да не изпадате в отчаяние и паника поради внезапно променящите се обстоятелства помага да защитите нервите и психическото си здраве.

3. Любопитство

Гатанка: коя черта е обща както за децата, така и за бъдещите столетници? Отговор: любопитство. Такива хора възприемат света около себе си напълно различно. Желанието за изучаване и научаване на нови неща насърчава постоянното учене и в резултат на това постоянната мозъчна активност. И това е огромен плюс и потенциална възможност да удължите живота си. В крайна сметка възрастните хора, които имат бърза реч и жив ум, се оказват по-адаптивни.

Искате дълъг живот? Тайната на дълголетието е в тези 8 навика, твърдят учени

4. Инат

Друга отлична черта на характера, която обикновено помага в живота по много начини. Тези, които имат ясни цели и желание да ги постигнат, едва ли искат бързо да потънат в забрава. Такива хора не се страхуват от трудностите, те се мотивират само от препятствия по пътя. Упоритите хора продължават да вървят напред към това, което искат, въпреки възрастта и физическите ограничения.

5. Упорита работа

Хората, които работят и се занимават с физическа активност, имат по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет и други. Упоритата работа също помага за поддържане на психичното здраве и намалява риска от развитие на депресия и тревожни разстройства. Работата, хобитата и правенето на това, което обичате, могат да дадат на човек чувство на удовлетворение от живота, което също допринася за дълголетието.

6. Социална дейност

Желаещите да станат столетници имат и друго общо нещо – те са социално активни. Тоест те често общуват с други хора и участват в различни дейности. Защо това може да удължи живота? Тази черта на характера помага на възрастните хора да поддържат психическо здраве и добро настроение.

Така се оказва, че дълголетниците са хора, които не само имат добро здраве и добра генетика, но и имат определени черти на характера. Те помагат за поддържане на здравето и жизнеността в продължение на много години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com