Искате дълъг живот? Тайната на дълголетието е в тези 8 навика, твърдят учени

20164
Искате дълъг живот? Тайната на дълголетието е в тези 8 навика, твърдят учени
Снимка: iStock

За никого не е тайна, че здравословните навици удължават живота. Но колко допълнителни години можем да "спечелим"? Ново изследване от САЩ дава изненадващ отговор - над 20.

В периода 2011-2019 година екипът на Сюан-Маи Нгуен от Университета на Илинойс е изследвал над 700 000 американски ветерани на възраст между 40 и 99 години. Наскоро учените са представили резултатите от своето изследване, научаваме от публикация на АРД.

Осем са ключовите фактори за дълголетие

Данните за ветераните са събирани в рамките на националната изследователска програма "Милион ветерани", която проучва как гените, начинът на живот и военният опит влияят върху здравето на бившите военнослужещи. Учените стигат до заключението, че 40-годишните мъже могат да удължат живота си със средно 23,7 години, ако направят ежедневието си по-здравословно. При жените годините са съответно 22,6. Но как изглежда това здравословно ежедневие? Учените определят осем ключови фактора.

Още: Ежедневната консумация на тази храна ще ви направи дълголетници

Човек трябва да бъде физически активен, да се справя добре със стреса, да се храни добре, както и да спи редовно и дълбоко. Поддържането на добри социални контакти също е ключово. И още: за да живеем по-дълго, не бива да пушим, да пием прекомерни количества алкохол и да злоупотребяваме с опиоидни болкоуспокояващи.

Проучването стига до заключението, че дори да променим навиците си чак в по-напреднала възраст, това пак ще е от полза. Както и че подобряването дори на един фактор се отразява положително на продължителността на живота. "Колкото по-рано, толкова по-добре, но дори да предприемете една малка промяна на 40, 50 или 60 години, това пак помага", казва Нгуен.

Ограничената физическа активност, пушенето и зависимостта от опиоиди повишават най-много риска от смърт - с между 30 и 45 процента. При постоянен стрес, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене и лош сън рискът се покачва с около 20 процента.

Още: Тази риба е тайната на дълголетието - тя предпазва мозъка, ставите и сърцето

Изброените фактори могат да увеличат и риска от онкологично заболяване. Според Световната здравна организация най-опасни са именно алкохолът, недостатъчната физическа активност и нездравословното хранене. Наднорменото тегло, тютюнопушенето, консумацията на захар, червено и преработено месо, както и излагането на ултравиолетови лъчи също повишават риска.

Ключова е превенцията. Колкото повече хора в една страна знаят за рисковите фактори, толкова по-голям е делът на тези, които полагат усилия да ги овладеят, установяват от Националния център за изследване на рака в германския град Хайделберг. "В Германия около 40% от всички случаи на онкологични заболявания се смятат за предотвратими", казват от организацията.

Българите са първенци по тютюнопушене

Скорошно проучване на здравната организация Medical Aid изследва начина на живот в 50 държави. Според него България е първа в класацията за най-нездравословен начин на живот, Германия е на девета позиция. Сред рисковите фактори, изследвани от Medical Aid, са затлъстяването, липсата на физическа активност, консумацията на алкохол, тютюнопушенето и болестите, предавани по полов път.

Още: Къде живеете – изненадващ фактор, който може да ви накара да остареете по-бързо

38,5% от българите не се движат достатъчно, а една четвърт от населението на страната е затлъстяло, съобщава на свой ред "Щерн". А според данни на Евростат България е държавата с най-голям дял на пушачите - 28,7%, следвана от Гърция (23,6%) и Латвия (22,1%). България е и сред страните, в които най-голям процент от населението пие алкохол всеки ден - 10,2 на сто. Подобни са стойностите и за Хърватия. Пред тях са само Италия (12,1%), Испания (13%) и Португалия (20,7%).

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com