Ако искате здрава кожа - не пропускайте тези храни

3074
Ако искате здрава кожа - не пропускайте тези храни
Снимка: iStock

Кожата, като лакмусова хартия, отразява състоянието на храносмилателния тракт. Това до голяма степен се дължи на факта, че наред с черния дроб и бъбреците кожата изпълнява отделителна функция в организма. Ако е претоварена с токсични метаболитни продукти, кожата се включва в процеса на почистване.

Отделителната функция на кожата се осъществява или чрез стимулиране на потните и мастните жлези, което провокира появата на неприятна миризма и възпаление, или чрез процеса на ексфолиация, водещ до появата на хиперкератоза, сърбеж, лющене в различни части на кожата. тялото, лицето, главата. Освен това пътищата на лимфната система на нашето тяло, която отговаря за детоксикацията, се намират точно под кожата. При интоксикация на тялото кожата придобива нездравословен матов оттенък, става склонна към подуване, влошаване на признаци на умора и стареене.

Разбира се, метаболитните процеси на всички клетки на тялото, включително клетките на кожата, ще зависят от качеството на храненето и ако не получат необходимите елементи, състоянието им ще се влоши, провокирайки кожни заболявания и преждевременно стареене. Ето защо, ако искате да укрепите и удължите младостта и здравето на кожата си, трябва да анализирате и, ако е необходимо, да коригирате диетата си.

Храна за сияйна кожа

Зеленчуци

Основната част от менюто за здрава кожа са зеленчуците. Това се дължи на факта, че те са не само отличен източник на витамини, но и осигуряват на тялото фибри, които имат благоприятен ефект върху работата на червата. Фибрите са храна за полезната чревна микрофлора (пребиотик), която от своя страна участва активно в храносмилането и укрепва имунната система. Голямото количество фибри подобрява чревната подвижност, помагайки за прочистване на тялото.

Когато избирате зеленчуци, дайте предпочитание на тези култури, които растат във вашия район. Това гарантира, че те се усвояват най-добре, тъй като вашите ензимни системи са генетично адаптирани към тази храна. Екзотичните храни обикновено са по-малко смилаеми. Опитайте се да изберете сезонни зеленчуци.

Зелените също са важна част от здравословното хранене. Билките съдържат много витамини и микроелементи, включването им в ежедневната диета значително подобрява здравето и удължава младостта.

Зърнени храни

Зърнените храни са особено богати на витамини от група В, които са важни не само за здравето на кожата, косата и ноктите, но и за нервната система. Елда, ориз, просо, лимец, киноа - има огромно разнообразие от зърнени храни и рецепти за вкусни ястия на тяхна основа. Опитайте се да изберете неполирани зърнени култури, обвивката на техните зърна съдържа максимум витамини. В полираните зърнени храни често остават само нишесте и глутен.

Храни за здрава и сияйна КОЖА

Риба и морски дарове

Рибата и рибеното масло са едни от най-богатите източници на есенциални полиненаситени мастни киселини (омега 3,6,9), които правят кожата ни еластична, здрава, сияйна и хидратирана. Морските дарове съдържат високи концентрации на цинк (необходим за почистване на кожата) и йод (подобрява метаболитните процеси в организма). Освен това е отличен източник на протеини. Когато избирате риба, предпочитайте риба, уловена в естествена среда, тъй като месото й не съдържа хормони на растежа и антибиотици.

Плодове

Плодовете са чудесна алтернатива на десерти и сладкиши. Те съдържат достатъчно захар, за да задоволят физиологичната ни нужда от глюкоза и да се насладят на сладкия вкус. В същото време, подобно на зеленчуците, те са източник на фибри, които поддържат здравето на чревната микрофлора.

Горски плодове

Плодовете са склад за витамини, антиоксиданти и микроелементи. Не пренебрегвайте пресните плодове през лятото, но знайте мярката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com