Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако пиете вода, след като сте яли ЛЮТО, ще стане това

18 май 2021, 15:50 часа

Мнозина от нас са върли привърженици на лютите храни. Те ги похапват с удоволствие и винаги им намират място на трапезата си.

Истината е, че лютата храна е полезна за организма, стига да я консумираме разумно. Какво обаче се случва, когато след силно пикантна храна, отпием няколко глътки от чашата с вода?

Какво причинява лютата храна

Несъмнено преживяването от консумацията на люта храна би могло да се асоциира с истинско мъчение. Усеща се неописуема болка в устната кухина, граничеща със силна нетърпимост. Капсаицинът е виновник за всичко това.

Тайна на доброто здраве - лютото!

Често в отговор на лютивото усещане започваме да се потим и от очите ни бликват сълзи.

За да не чакате естественото възстановяване на организма си, бихте могли сами да допринесете за по-бързото изпаряване на чувството. Категорично водата не е едното веществата, спомагащи за разтварянето на капсаицина.

Водата никога няма да неутрализира лютото!

Ако искате болката да изчезне възможно най-скоро, отпийте няколко глътки мляко. Този хранителен продукт ще помогне за неутрализирането на капсаицина.

Какво се случва с тялото ни, когато консумираме люта храна

Пламтящото усещане ще изчезне много лесно, ако около себе си имате чаша с айран. В случай, че посегнете към водата, може да сте сигурни, че си правите лоша услуга. Освен, че няма да подобрите състоянието си, вие рискувате дори да подсилите усещането на непоносимост в устата си.

Колкото и да обичате да похапвате пикантни храни, съобразявайте се с количеството им. Не забравяйте, че те са способни да причинят дразнение на стомаха. Една щипка чили е достатъчна за почитателите на лютивите храни!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес