Тайна на доброто здраве - лютото!

9545
Тайна на доброто здраве - лютото!
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който някога е опитвал наистина люто чили, знае, че има  усещането за огън в устата си.

Чили чушките се предлагат в различни форми, цветове, размери и пикантност, но всички те имат онова диво усещане за парене, което причиняват в устата, в очите и на всякакви други части на тялото, които влизат в контакт с чили сока.

Много хора смятат, че най-горещата част от чилито са семената, но в действителност това е тънък, порест бял слой, наречен плацента. Това се причинява от химикала капсаицин, който се намира в малки жлези, разположени в тази плацента.

Когато ядете чили, капсаицинът се отделя в слюнката ви и се смесва с ванилоидните рецептори в устата ви, което ни кара да чувстваме пареща болка. Капсаицинът предизвиква усещане за парене, тъй като молекулите на този алкалоид в идеалния случай влизат в рецепторите и когато това се случи, рецепторите изпращат сигнал до мозъка, че устата гори.

Някога в праисторическите времена дивите люти чушки започват да произвеждат капсаицин, именно за да се предпазят от изяждане от бозайници като вас и мен.

От еволюционна гледна точка това растение предпочита семената му да се носят възможно най-далеч от птиците. Странно, но вярно: птиците, за разлика от бозайниците, нямат ванилоидни рецептори, така че не изпитват изгарящо усещане при консумация. Капсаицинът идеално отклонява животните и по този начин привлича птиците.

Но тогава се появила страхотна маймуна с огромен челен лоб, която по някакъв начин се научила да харесва това изгаряне от пипера. По този начин сега не само не избягваме капсаицин, а повечето от нас го обичат. Защо?

Средно лютите чушки като дългото холандско чили имат 500 единици, но едно от най-лютите в света - индийското чили Нага - е нещо от порядъка на 1,3 милиона единици.

Вижте какво се случва с тялото ни, когато ядем люто

Пикантните храни са едно от онези неща, които обичаме или мразите. Често няма средно положение между тях. Подобно на много неща, които ...

И така, какво се случва, когато хапнем наистина люта чушка?

Прилив на адреналин

В първите минути, след като изядох първото си чили, очите ми започнаха да сълзят и пулсът ми скочи.

Тялото ми реагира на първоначалната болка с прилив на адреналин. Това доведе не само до факта, че сърцето ми бие по-бързо, но и зениците ми се разшириха. С всеки нов кръг чушките, които тествахме, ставаха все по-люти и скоро и двамата се отказахме.

Ако бихме могли да хапем наистина люто чили, може би ще изпитаме пиперлив взрив на ендорфини, един вид „прилив на щастие“.

Изненадващият продукт, който съдържа много повече витамин С от лимоните

Eдвa ли имa чoвeк, кoйтo дa нe e чувaл зa витaмин C. Caмo лeкo дa ни зaбoли гърлoтo или дa кихнeм и вeднaгa близкитe ни кaзвaт: "пий ви...

Ендорфините са хормони на удоволствието, естествени болкоуспокояващи, които телата ни отделят в отговор на лютото чили. Но тъй като те са опиати, те предизвикват всеобхватно усещане за удоволствие, щастие. Това е забавно за търсачите на силни усещания, които обичат да си гъделичкат нервите.

Има ли полза за чилито за здравето?

В скорошно проучване изследователи от университета във Върмонт е установено, че тези, които са яли много чили, са имали 13% по-малка вероятност да умрат през този период, отколкото тези, които не са.

И така, как чилито може да бъде добро за вас?

Учените вярват, че капсаицинът може да подобри кръвообращението или дори да промени състава на нашата чревна флора към по-добро, особено ако се приема лют червен пипер с вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com