Какво се случва с тялото ни, когато консумираме люта храна

26554
Какво се случва с тялото ни, когато консумираме люта храна
Снимка: iStock/Guliver

Някои храни са толкова люти, че готвачите трябва да носят маска, за да защитят очите си. Консумирането на люта храна оказва неоспоримо въздействие върху цялото ни тяло. Но едва ли хората знаят за позитивите и негативите от това. Ето какво се случва с тялото ни, когато приемаме люта храна.

1. Може да намалите теглото си

Лютата храна е лесен начин за изгаряне на допълнителни мазнини. Нищо не може да замени физическата активност и здравословната диета, но капсиноидите, които се съдържат в чушките, могат малко да помогнат. Известно е, че те водят до увеличаване разхода на енергия и намаляват телесните мазнини.

2. Увеличава се толерантността ви към болката

Трудно е да повярвате, но самата консумация на люта храна е болезнена за много хора. Специалистите твърдят, че капсаицинът може да се насочи към специално вещество в нашия мозък, което отговаря за чувствителността ни към болка. По този начин подвежда мозъка ни, който игнорира болката, а резултатът от това е, че сме по-издръжливи на физическа болка.

3. Подобрява имунната система

Докато се наслаждаваме на пикантни ястия, тялото ни се обогатява с антиоксиданти. Особено полезно е това през зимния сезон и при грипни епидемии, тъй като антиоксидантите ни предпазват от микробите, които атакуват тялото. Ако се страхувате от настинки, сгответе си нещо с люти чушки, за да засилите имунната си система.

4. Удължава се шанса ви за дълъг живот

Според проучване хора, които консумират люта храна 6-7 пъти седмично, живеят 14% по-дълго от останалите. Проучването наблюдава участниците независимо от другите рискови фактори. Така че, само лютата храна няма да помогне. Трябва да водите цялостно здравословен живот.

5. Намалява консумацията на захар

Ядете ли тези 3 храни? Внимавайте, те са ОТРОВА за организма

Без храна човек не може да оцелее. В същото време обаче не всички продукти са полезни за тялото ни. Понякога поради небрежност, а друг...

Включвайки пикантна храна в менюто ни от време на време, се борим с пристрастеността си към захарта. Обикновено, когато консумираме люто, след това не ни се яде нищо сладко.

Дотук бяха положителните последствия от консумацията на люта храна, а ето и някои от негативите:

6. Вкусовите рецептори страдат

Най-напред езикът ви ще усети негативните последствия от лютите храни. Ще почувствате парене, почти като изгаряне и няма да усещате другите вкусове като преди. Вкусовите ви рецептори ще се възстановят, освен ако не ядете прекалено често люто.

7. Алергични реакции

9 грешки, които развалят вкуса на храната

Едва ли предполагате, че ежедневно допускате някои грешки в кухнята, които съсипват вкуса на храната. Ето за какво трябва да избягвате....

Някои хора казват, че страдат от подпухнало лице и сърбежи на сутринта след пикантна вечеря. Лютите чушки могат да предизвикат алергии. Ако състоянието ви е сериозно, посетете лекар.

8. Стомашните ви проблеми може да се влошат

Ако имате чувствителен стомах, не е добре да консумирате пикантна храна. Капсаицинът като цяло има положително влияние върху тялото, но е и дразнител. Може да предизвика временен гастрит. Ако преди това сте имали проблеми със стомаха, пикантната храна може да ги влоши. Лютата храна води и до стомашно разстройство.

9. Предизвиква киселини

Лютите чушки съдържат комбинация от киселини и при редовна консумация стените на стомаха започват да парят. Това състояние може да се влоши и да стане хронично. Затова не прекалявайте с пикантната храна. Ако вече страдате от киселини, пийте мляко или охладете изгарянето с малко сладолед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com