Алфа, бета, гама и омега: как да намерите другата си половинка по психотип

2882
Алфа, бета, гама и омега: как да намерите другата си половинка по психотип
Снимка: iStock

Алфа, бета, гама и омега са четири стабилни психотипа, всеки от които има своя специална мисия и е призван да изпълнява своята специална житейска задача. Как да разберете себе си и да определите в кой съюз вашата личност ще разцъфти и ще успее да реализира истинската си цел?

Много хора вярват, че рецептата за успех в живота е да намериш себе си, „плюс“ другата си половина. Въпреки това, извършването на тази основна математическа операция в действителност не е толкова лесно. Случва се да прекараме буквално целия си живот в опити да открием тези компоненти на щастието и пак да останем разочаровани. Ето един уникален метод за създаване на ефективно търсене - както за себе си, така и за вашия партньор - класификация на личността и партньорството според буквите на гръцката азбука.

Какъв тип жена сте - алфа, бета или омега?

Алфа, бета, гама и омега: кои сме ние и защо сме дошли на този свят?

Има много психотипове, маркирани с букви от гръцката азбука, но най-стабилни са алфа, бета, гама и омега. Буквата не само определя стереотип на поведение в обществото, но и отразява енергията на индивида - неговия мащаб, цели и отношение към живота и партньорите.

Вие не ставате алфа, вие се раждате алфа. Задачите на Алфа са в мащаба на град, държава, свят, галактика. Те са новатори и идеолози, тяхната житейска позиция се основава на желанието да променят света към по-добро и ясното разбиране как да направят това. А алфата има нужда от човек, който да реализира идеята му. Недостатъците на алфите са гордостта, арогантността и полигамията.

Работата на Бета е да помага на Алфа. Бетите са „внедрители“. Всичко, което преминава от идея към реалност, е организирано от Бета. Бета не може да създава идеи, но начинът, по който може да ги рекламира, го прави незаменим. Алфа излиза с идеята, а Бета я реализира. Недостатъците на Бета са постоянното желание за състезание и алчността.

Гамите са просто добри момчета и момичета, чиято най-важна задача е да построят къща, както и да посадят дърво и да родят дете. Гамите са напълно реализирани в семейството, отглеждане на деца и създаване на комфорт. Тяхната слабост е, че не се развиват. Те са това, което са: прости и добри. И това не е проблем, стига да не са във връзка с Алфа или Бета. В такива съюзи Гамите са изложени на голям риск да се отегчат от партньора си и в един момент да станат просто безинтересни за своята Алфа или Бета.

Какво ще кажете за Омега? За разлика от Алфите, Омегите не се раждат, те се правят. Това е по-ниското ниво на йерархията, до което, поради различни обстоятелства, могат да се спуснат както Гама, така и дори Бета. Омега е 100% „неправене на нищо“, без задачи, цели или стремежи. Може да има две хипостази – или вечна жертва, или съзнателен зависим, паразитиращ върху партньора си. Минус на Омега е....самият факт на тяхното съществуване.

Свобода, равенство, братство - така може да се характеризира например съюзът Алфа-Алфа.

В него жената се чувства като съкровище и се отнася с голямо уважение към своя мъж. Той не се нуждае от други, защото любимата му Алфа го изпълва с енергия и му дава всичко, от което се нуждае. Тук няма доминиране и манипулация - абсолютно взаимно уважение и признание на заслугите на партньора.

Пример за такъв успешен съюз е бракът на холивудския актьор Джордж Клуни и Амал, адвокат и съветник на бившия генерален секретар на ООН. Двамата алфи бяха събрани от обща идея - поддържане на мира: Амал и Джордж работеха по въпроса за изстрелването на сателити, проследяващи терористи в Либия. Двойката има две деца и продължава да има велика мисия да се противопоставя на агресията и войните в света.

Друг интересен аспект от партньорството на Алфите демонстрира връзката между Анджелина Джоли и Брад Пит. Сто процента Алфа Анджелина, която стана не просто известна актриса, но и световен лидер, дълги години държеше партньора си Алфа в сянката на своето излъчване - в ролите на Бета. Да, случва се. В ореола на бурната енергия на Анджелина Брад Пит остана само добър актьор с лоши слабости. И едва след раздялата той влезе в силната си позиция на Алфа, активно създавайки и прокарвайки собствените си идеи.

Алфа и Бета са почти екип на мечтите, защото обединението перфектно изпълнява цикъла на „представете идея и реализирайте идеята“. Интересно е, че подобно партньорство е традиционно за сферата на световната политика.

Доналд и Мелания Тръмп. Бивш президент на Съединените американски щати, безусловен Алфа, човек, който променя света със своето съзнание и действия. Съпругата му не загуби позицията си на Бета дори след раждането на децата си. Да, тя работи като добра съпруга, но не губи нито амбициите си, нито собствения си живот. Следователно Мелания може спокойно да бъде класифицирана като Бета.

Британското кралско семейство даде на света класическата връзка Алфа-Бета, където Алфа е жената. Принцеса Даяна и принц Чарлз . Даяна, със своята милосърдна, миротворческа, високохуманистична идея в световен мащаб, като безусловна Алфа, се възползва от солидния трамплин на кралските традиции, за да осъществи собствената си велика мисия. Чарлз осигури този трамплин.

Двойка, при която семейните връзки са най-ценни, е Бета-Бета.

Това е бракът на известния „Върколак“ от „Х-Мен“, актьор, певец и продуцент Хю Джакман с творческата му колежка Дебора-Лий Фърнес . Бракът им се смята за една от най-дългите връзки в Холивуд, а съвместното им дете е обща продуцентска компания. 

Алфа и Гама: интересен и успешен съюз, когато жената е Гама и е напълно наясно с това.

Такава жена е готова за факта, че мащабен съпруг, дори и да я обича, винаги ще блести отстрани, тъй като самата тя не е в състояние да му даде необходимото количество енергия. Тя винаги е в сянката на мъжа си, безкористно осигурява силен тил и тихо убежище и е доволна от това. Но когато жената е Алфа, а мъжът е Гама, проблемите не могат да бъдат избегнати. Пример - Джесика Алба и Кеш Уорън. Звезда на световното кино и неизвестен асистент-режисьор.

От негова страна има постоянна ревност, не само към другите мъже, но и към нейните успехи в професията – дори след като Алба се занимава с бизнес, оставяйки актьорската си кариера. И без значение как Алфа Алба пази семейното благополучие, най-вероятно ще дойде моментът, когато тя ще стане толкова незаинтересована от своята Гама, че ще си тръгне.

Какво е интроверт?

Пример за това какво не трябва да се прави е съюз с Омега, без значение кой влиза в този съюз.

Е, тъй като Омега не е вроден тип, а придобит, то при определени условия и Вашата Бета, и Вашата Гама могат да се превърнат в Омега. Ярка илюстрация е бракът на американската поп принцеса Бритни Спиърс с танцьора Кевин Федърлайн. Може би по време на разцвета на връзката Федерлайн все още беше Гама, а може би дори Бета, но след развода той разумно „всмука“ във финансовия поток от Бритни, получавайки милиони обезщетение и издръжка на деца. Певицата му плаща от 13 години и според последните данни бившият съпруг планира да удвои претенциите си за издръжка, тоест той е доста професионален паразит.

Не губете себе си

Без значение как се опитваме да изчислим и анализираме съвместимостта и комбинациите на двойките, щастлив човек е само този, който е в хармония със себе си. И за това той трябва да бъде себе си. Алфа е алфа, Бета е бета, а Гама е гама. Важно е да знаете, че е много лесно да се изгубите и да заемете грешното място:

Ако сте родени Алфа, но вашето възпитание и социална среда не са позволили на потенциала ви да се разгърне, можете да слезете до нивото на Бета и дори Гама;

Можете да бъдете засенчени от по-силна Алфа, както в случая с Брад Пит;

Бидейки жена, вие ще искате да изпълните правилно социалната си роля, да подчините амбициите си на социалните изисквания и да имитирате Бета до съпруга си Гама.

За съжаление тук движението е възможно само надолу. И е необходима сериозна работа, за да останеш себе си, да определиш житейските си цели и да изпълниш мисията си. Но това е единственият начин да постигнете хармония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com