Бюти съвети – твърдата вода уврежда вашата коса

4294
Бюти съвети – твърдата вода уврежда вашата коса
Снимка: iStock

Твърдата вода от чешмата уврежда структурата на косата като натрупва минерален слой от калций, желязо и магнезий върху всеки косъм.

След постоянно измиване с твърда вода, косата става чуплива, безжизнена, губи блясъка, а боята бързо се измива. От постоянно взаимодействие с минерали и соли, кожата става суха и чувствителна. Рискът от екзема се увеличава, може да се появи лющене и сърбеж - дори през лятото ще изглежда, че кожата винаги е суха.

Коя вода е твърда?

Признаците за твърда вода са варовикови отлагания, които забелязвате в близост до канала, пожълтяване на бялото пране с течение на времето, петна от варовик по съдовете и лошо пенещи се шампоани. Тази вода не е смес от тежки метали или вредни вещества, а просто с висока концентрация на минерали. Най-често това са магнезий, калций и цинк, които се появяват във водата при преминаването й през варовик. Всички тези свойства влияят негативно върху косата, отнемат блясъка, гъвкавостта и обема. Цветът избледнява бързо, а шампоанът образува оскъдно количество пяна. Твърдата вода е особено неподходяща за къдрава коса. Предизвиква сухота и чупливост. Често води и да раздразнен скалп. Какво да направите?

Топ 10 начини за удължаване на коса

Първи стъпки в грижата за косата?

Първата стъпка е да премахнете плаката, който вече се е натрупал върху косата. Това може да стане във фризьорски салон или с използването на специални козметични продукти.

Ако предпочитате шампоан без сулфати, от време на време използвайте и обикновен сулфатен шампоан, тъй като формулата на тези продукти е насочена към дълбоко почистване на косата, включително от минерална плака.

Поради агресивното почистване след използване на сулфатен шампоан е задължително използването на балсам за коса.

Друг начин да се отървете от вредата от твърдата вода е да използвате утаена или преварена вода за измиване на косата. Макар и неудобен, този метод наистина ще помогне на боядисаната коса да съхрани цвета си. Вие изберете как да се справите с твърдата вода и да защитите косата си от увреждане.

Лъскава коса у дома – ето как

Природни рецепти за коса при твърда вода

Оцетът е доказан натурален продукт с ефективни почистващи свойства, дори в грижата за косата. Може да използвате ябълков, плодов или винен, но задължително трябва да бъде натурален. Действието на оцета се дължи на съдържащата се киселина, която неутрализира плаката от сапун и алкални соли.

След като измиете косата с шампоан, разредете 2 супени лъжици на литър вода и изплакнете кичурите. Ако имате мазен скалп, тогава не се нуждаете от изплакване, но ако косата ви е боядисана, по-добре изплакнете с вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com