Топ 10 начини за удължаване на коса

11066
Топ 10 начини за удължаване на коса
Снимка: iStock/Guliver

Гледате се всеки ден в огледалото и ви се струва, че косата ви не е мръднала от цял месец. Факторите, които оказват влияние върху растежа на косата, са много. Добрата новина е, че вие може да си помогнете и то с естествени средства. Ето няколко начина за удължаване на косата:

1. Балансирана диета

Здравето, външният вид и състоянието на косата ви са пряко свързани с това, което се случва вътре с вашето тяло. “Косата расте с различна скорост при различните хора. Периоди на стрес или болест влияят негативно върху растежа и водят до видимо изтъняване”, обяснява д-р Джени Собера, дерматолог във Village Dermatology, Алабама. “Ако забележите внезапна промяна в състоянието на косата, отидете при вашия лекар и си направете кръвен тест, за да проверите дали страдате от недостиг на витамини и дали щитовидната ви жлеза функционира правилно. Консумирайте здравословна храна, богата на Омега-3 мастни киселини, плодове и зеленчуци, които са много полезни за косата.”

2. Мийте често с шампоан, но не прекалявайте

Ако миете рядко косата, ще се запушат порите, което ще забави растежа. Ако я миете много често, космените фоликули ще произвеждат прекалено много себум, което води до сухота.

“Златната среда? Колко често миете косата зависи от мазнините, които вашият скалп произвежда”, съветват от Американската дерматологична академия, “ако косата ви е много мазна, може да се налага да я миете всеки ден. Ако е много суха, мийте я по-рядко. Независимо от избрания от вас график на миене, препоръчително е да използвате детоксикиращ шампоан 1-2 пъти месечно за изчистване на скалпа и отваряне на порите”.

Лъскава коса у дома – ето как

3. Изхвърлете сухите шампоани

“Няма проблем, ако ползвате сух шампоан от време на време, но не и всеки ден”, казва Лана Гранд, стилист на знаменитости и собственик на фризьорски салон Petite Mason в Лос Анджелис, “Мазнината, мръсотията и нечистотиите се акумулират в скалпа всеки ден и трябва да се отстранят, за да дадат възможност на скалпа и космените фоликули да останат чисти, балансирани и да могат да дишат. Сухият шампон абсорбира мазнината, придава чист вид на косата, но не отстранява всички нечистотии”.

4. Спете на копринена калъфка

Спането на копринена калъфка е един от най-лесните начини да подобрите състоянието на косата”, казва д-р Собера, “Копринената или сатенена калъфка намаляват заплитането на краищата на косата, което подобрява цялостното й състояние”.

5. Подстригвайте косата редовно

Ако често подстригвате косата, няма как да расте бързо, но тя има нужда от освежаване, за да бъде здрава. Когато забележите, че краищата ви се заплитат и накъсват, е време да я подстрижете съвсем малко. Лана Гранд препоръчва да я подстригвате на всеки 2,5-3 месеца с малко под 2 см.

10 съвета как да се грижим за суха коса

6. Приемайте витамини за коса

Ако не приемате достатъчно витамини и хранителни вещества с храната, е препоръчително да вземате витамини, които ще повлияят на растежа на косата.

7. Не прекалявайте с топлинната обработка

Най-добре е косата ви да изсъхва сама без сешоар, особено ако искате бързо да расте. Разбира се, това е почти невъзможно. Ако трябва да я сушите, ползвате маша, преса, опитвайте се да е на най-ниската степен. Използвайте термозащитен спрей. 

8. Избягвайте боядисване

Сигурно се изкушавате до боядисате косата си в платинено русо за лятото или да потъмните естествения си цвят, но внимавайте, това влияе негативно върху прогресивния й растеж поради високото съдържание на химикали в боите. Ако искате да я боядисате, изберете до 3 нюанса по-различен от естествения ви цвят, по възможност по-тъмен, а не по-светъл. Това причинява по-малко щети, съветват от Американската дерматологична академия.

Как да си направим домашен шампоан за всеки тип коса

9. Ползвайте овлажняващи маски

В допълнение към редовното ползване на шампоан и балсам, Гранд препоръчва и маска 1-2 пъти седмично, която овлажнява косата. Това прави краищата й по-силни и здрави и подсилва растежа.

10. Използвайте продукти, които съдържат миноксидил

Миноксидилът е едно от най-активните вещества против косопад. Използва се и за засилване растежа на косата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com