Диетолог: Ако искате да отслабнете, спазвате тези правила

8723
Диетолог: Ако искате да отслабнете, спазвате тези правила
Снимка: iStock

Струва ви се, че започвате да губите постепенно фигурата, с която сте се гордеели години наред. Обзети сте от съмнение и започвате да търсите подходяща диета. Всъщност настъпили са промени в метаболизма ви – увеличили са се мазнините в организма ви, които са от съществено значение за неговото правилно функциониране.

Така че не бива да се чувствате дебели. И все пак ако искате да отслабнете, то подходете изключително сериозно към проблема – както се казва „запретнете ръкави и поработете здраво“! За да постигнете тази „заветна цел“ за постоянно, ще трябва да спазвате обаче, определени правила, които ви представяме по-долу.

Първо, не започвайте с нова диета, колкото и ефективна да е, тъй като не може да я поддържате вечно, а след прекратяването й, вероятността да възвърнете предишното си тегло и дори да наддадете, граничи към 100%, при условие, че не сте променили основно начина си на живот. Проучвания показват, че колкото са повече свалените през първите 30 дни килограми, толкова по-вероятно е не само да продължите в тази посока, но и да запазите достигнатите килограми дългосрочно. Несъмнено, постигнатите резултати ще бъдат своеобразен стимул да продължавате по същия начин.

Второ, като начало би следвало до се откажете от продукти, съдържащи добавена захар /т.нар. „вредни за здравето храни/. След 2 седмици може да ги добавите отново в менюто си, но този път в далеч по-малки, контролирани количества. Така ще изградите хранителен режим, който да спазвате дългосрочно. Например, ако обичате да хапвате пица, то яжте едно парче един път седмично.

Диета с яйца сваля до 10 кг за 7 дни

Също така, 1 – 2 чаши червено вино седмично няма да ви отклонят от поставената цел. Освен това ви препоръчваме веднъж на 10 дни да се отклонявате от така определения като режим за трайно отслабване и да се отдадете изцяло на любими храни, нефигуриращи в режимните такива.

Трето, включете тренировки към хранителния си режим, тъй като изгаряните при това калории ще ускорят метаболизма, а освен това ще увеличат мускулната си маса. Внимавайте обаче, да не подценявате поетите с храната калории за сметка на надценяване на изразходваните при спортната дейност калории, тъй като организма се стреми да задържа излишните килограми и засичайки загубените калории при спортуване инициира измамно чувство на глад. В този случай има опасност да поемете повече калории с храната, в сравнение с тези, изразходвани при спортната си дейност.

Коя е най-добрата диета за жени?

Четвърто, не приемайте гладуването или „тежките“ диети за бързо отслабване като здравословния се режим за отслабване. В същност би следвало да регулирате големината на порциите си или алтернативно, да намалите консумацията на захар и бяло брашно, за да не възвърнете неочаквано бързо теглото си. Нещо повече, подлагайки тялото си на ограничения, организмът ви ще започне – по липса на мазнини – да „гори“ мускулна тъкан, за да набавя нужната енергия. Несъмнено, такова „отслабване“ носи само вреди на организма ви!

Пето, съсредоточавайте се, върху това, с което се храните, тъй като емоционалното и физиологическото усещане за ситост са свързани неразривно. Когато се храните, не извършвайте други дейности – не шофирайте, не работете с компютъра, не използвайте телефона си, не гледайте телевизора, не спорете разгорещено на масата и т.нат. При това, дъвчете методично бавно, преглътнете сдъвканото преди да сте поели следващата хапка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com