Дребните неща, които "изяждат" заплатата ти

4539
Дребните неща, които "изяждат" заплатата ти
Снимка: iStock/Guliver

Човек трябва само да се откаже от някои навици и няма да се налага да се замисляте как да издържите до следващата заплата или да бягате, за да вземете нов заем.

Кои са тези навици?

Без списък за пазаруване

Всеки път, когато влизаме в магазина, се заричаме да вземем само това, което е необходимо в къщата днес. И тогава стигаме до касата с кошница, натъпкана до очните ябълки.

Някои съпруги често снабдяват съпрузите си до магазина с бележки, казващи какво да купят. Но жените понякога сами се нуждаят от такива бележки. Но с твърда заповед да се вземе само това, което е в посочения списък.

В този случай спестяването на 10-тина лева дневно ще доведе до факта, че вашият семеен бюджет ще престане да бъде в "червената зона". И до следващата заплата все още ще имате част от старите пари.

Колко лева трябват на човек, за да се издържа в България?

1069 лв. са необходими, за да може един работещ човек да се издържа. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представяне на ...

Храна за "дъждовен" ден

Когато спестяваме пари за т. нар. "дъждовен" ден, това е добре. Животът е непредсказуем. Но закупуването на храна в резерв в наше време, когато има всичко и навсякъде, ни помага да намалим заплатата си с двадесет процента. Защо да вземете три хляба, пет парчета наденица, краставици и домати в килограми?

Да, само в нас, потомците на онова старото мислене, страхът от евентуален дефицит все още е жив. А какво ще стане, ако утре всичко ще поскъпне?

Дефицит обаче не възниква (дори по време на пандемия) и цените, макар и да скачат, остават тези, с които сме свикнали. Разбира се, различни отстъпки и промоции в магазините играят роля, когато на цената на една единица стока можете да вземете две, или дори три.

Така. Както съветват опитни хора, вземете само това, от което се нуждаете в близко бъдеще. И парите от портфейла или банковата ви карта ще спрат да изчезват с невероятна скорост.

Проучване: Българинът ще похарчи най-голям дял от заплатата си за почивка през лятото

По-голямата част от българите - 58 на сто, не са успели да спестят пари по време на пандемията. Въпреки това 20% планират да инвестират...

Нарязана храна в опаковки

В този луд свят всички сме твърде заети и трябва да признаете, че измитите картофи в цветни опаковки, запечатаните нарязани колбаси и дори нарязаният хляб в тесни опаковки са приятни за окото. И е удобно. Но...Пакетираните продукти и дори нарязаните струват два до три пъти повече.И също така си помислете, защо купувате пликове за вашите стоки на касата всеки път, когато перваза на прозореца в кухнята ви буквално е осеян с тях? Да, пликът е евтин. Но както знаете, стотинката по стотинка - левче, и хоп, парите намаляват неусетно...

Ненужни дреболии 

Експертите съветват да не се поддавате на сладките приказки на продавачите и да не купувате нищо на касата. Всички тези дъвки, бонбони, чипс и други дреболии дори не струват много пари. Но вие абсолютно не се нуждаете от тях. Абсолютно. И ги вземаме или от скука, стоящи на опашка, или чисто механично, когато касиерът предлага нещо „с отстъпка и то само днес“. Но не защото имаме нужда от него, а просто ей така! Но както казват хората, които познават живота, първо трябва да осъзнаете, че повечето от нашите разходи се извършват спонтанно, автоматично.

Превъзпитанието на себе си е сложен и понякога дълъг процес. Но най-важното е да направите първата крачка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com