Две причини, заради които трябва да добавите щипка сол към меда

808
Две причини, заради които трябва да добавите щипка сол към меда
Снимка: iStock

Малко вероятно е някой да се осмели да добави сол към сладкишите. Но в случая с меда трябва да опитате в полза на тялото, основното е да не прекалявате.

Любителите на фитнеса и редовните посетители на фитнес залата се влюбиха в нова и много проста рецепта за енергийна добавка. Всички съставки могат да бъдат намерени в кухнята на всеки. Необходими са ви само мед и малко сол.

Оказа се, че порция от тази смес осигурява прилив на сила и енергия по време на физическа активност и значително повишава продуктивността. Затова половин-един час преди тренировка специалистите съветват да изядете 1-2 супени лъжици мед, подправен със сол.

Медът е източник на прости въглехидрати. Състои се от 80% глюкоза и фруктоза. Въглехидратите са утвърден източник на енергия за тренировки, а комбинацията от глюкоза и фруктоза може да намали храносмилателните разстройства и да подобри физическото представяне.

5 малко познати ползи от МЕДА, които ще ви ИЗУМЯТ

В същото време основните компоненти на готварската сол са електролитите хлорид и натрий.

Натрият играе важна роля в мускулната контракция, предаването на нервни сигнали, баланса на течностите и регулирането на температурата, което е от решаващо значение за ефективната тренировка.

Въпреки това, когато човек се поти активно, той губи натрий заедно с потта си. Дехидратацията и електролитният дисбаланс намаляват работоспособността. А добавянето на сол преди тренировка помага за попълване на изгубения натрий и задържане на течности в тялото.

Много спортни напитки съдържат натрий. Необходимо е обаче само да се компенсират загубите на натрий по време на дълги периоди на упражнения (повече от 60 минути) или упражнения в гореща и влажна среда. Средният посетител на фитнес вероятно няма да има нужда от допълнителна сол.

Между другото, експертите отбелязват, че солта също подобрява вкуса на меда. Но има още една добра причина, поради която трябва да добавите сол към меда си. Оказа се, че тази смес помага за подобряване на качеството на съня.

10 изненадващи ползи от меда

Солта съдържа магнезий, който помага за синтеза на хормона на съня мелатонин. Известно е, че дефицитът на магнезий причинява безсъние, нервност и тревожност. Медът също така помага за производството на мелатонин благодарение на аминокиселината триптофан, която съдържа. Специалистите твърдят, че е достатъчно половин чаена лъжичка под езика половин час преди лягане.

Не забравяйте обаче, че медът, макар и натурален продукт, е много калоричен. Една чаена лъжичка от продукта съдържа 5-6 грама захар. Ето защо не трябва да се увличате по меда, особено за хора с наднормено тегло и хора с диабет.

Консумацията на сол също трябва да бъде ограничена. Излишъкът ѝ повишава кръвното налягане, увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове и може да предизвика развитие на диабет. Ето защо СЗО препоръчва да се ядат не повече от 5 грама сол на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com