Ензими в храната: какво представляват и за какво са

2272
Ензими в храната: какво представляват и за какво са
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Папаин, бромелаин, актинидин, диастаза, инвертаза, глюкоза оксидаза, каталаза, кисела фосфатаза, глутатион пероксидаза...всичките те са ензимите в храната, необходими за подобряване на метаболитните функции на ензимната система и за увеличаване на освобождаването на ендорфини.

Днес ще ви обясним какво представляват ензимите и в кои храни се намират, за да подобрите вашето здраве и благополучие.

Какво са ензимите?

Ензимите са протеини, които се произвеждат вътре в организмите и си сътрудничат с нашия метаболизъм чрез усвояване на микроелементи (аминокиселини, мастни киселини и монозахариди и др.) за образуване на по-пълноценни хранителни вещества (протеини, липиди, въглехидрати и витамини) и разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати в неговите микроелементи.

Липсата или разрушаването на самите ензими може да се дължи на стареене, заболявания на храносмилателната система като стомаха и червата.

Ензимният дефицит се свързва с процеси на ферментация и гниене на смляната храна, което може да доведе до диспепсия или дисфагия, метеоризъм или аерофагия, кожни проблеми, астения или умора, мускулни болки и камъни в жлъчката.

Препоръчително е е да се спазва диета, в която изобилстват пресни зеленчуци за консумация в суров вид като зелен зеленчуци, плодове, кълнове, ферментирали, меласа и витаминни добавки.

Ензими в храната

Папаинът, съдържащ се в папая. Папаята произвежда папаин - ензим, полезен при тези, които не произвеждат достатъчно ензими на панкреаса, в следствие на което се появяват симптоми на чревно лошо храносмилане като газове, подуване на корема и метеоризъм.

Папаинът е мощна протеаза, която действа като разгражда протеините до аминокиселини и му придава забележителна способност да подобрява храносмилателния процес и да предотвратява диспепсията или лошото храносмилане.

Бромелаин, съдържащ се в ананаса

Ананасовият бромелаин е протеиназа, която разгражда протеините, подпомагайки тяхното храносмилане. Има противовъзпалителни, антитромботични, антиедематозни и фибринолитични свойства.

Терапевтичните му предимства го правят използван като хранителна добавка за лечение на бронхит, синузит, артрит, тендинит, рак, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на храносмилателната система.

Химици откриха пътя към синтетичен живот

Екип химици от университета на Южна Калифорния са разработили метод, който позволява да се предсказва каталитичната активност на различ...

Киви актинидин

Той е катализатор за усвояването на протеини. Това е протеиназа, която разгръща протеините и помага за подобряване на храносмилането, като се бори с диспепсията.

Грейпфрутът

Съдържа основни ензими и е добър избор за хора с диабет, висок холестерол и сърдечни проблеми.

Пчелен мед

Тридневният глад регенерира имунната система, твърди учен

Имунната система може да бъде регенерирана с тридневен глад, защото така тялото започва да произвежда нови бели кръвни телца, съобщи в....

Пчелният мед съдържа ензими, които помагат за подобряване на храносмилането. Медът съдържа диастаза, инвертаза, глюкозооксидаза, каталаза и кисела фосфатаза.

Сурови зелени зеленчуци

Зеленчуци като целина, магданоз, броколи или маруля са богати на хлорофил и съдържат ензими и антиоксиданти, които помагат за подобряване на здравето и фитнеса.

Суровите аспержи съдържат глутатион пероксидаза - ензим, който помага за производството на антиоксиданти, витамини и минерални соли.

Важно е да се консумират сурови плодове и зеленчуци в салати, защото ензимите се унищожават от топлината при готвене или пържене на храни. Действието им е толкова полезно, че си струва да ги консумирате сурови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com