Ето как да отучим кучето да хапе!

23754
Ето как да отучим кучето да хапе!
Снимка: iStock

Повечето малки кученца обичат да хапят наляво-надясно всичко, което докопат, също и ръцете на собственика си. Но, естествено, че за тях това не е враждебно “захапване“, а просто игра. Много е важно от ранна възраст да се установят граници в поведението им - затова е от решаващо значение да научите кучето да не хапе. Ако оставим проблема да се проточи, това означава, че след няколко месеца малкото кученце-бебе, което хапе безобидно, ще стане куче, което може да причини сериозна беля, особено ако е от едра порода.

Кученцето хапе, за да се социализира.

Кученцата до 2-месечна възраст трябва да останат с майката, братята и сестрите си. По време на тази фаза те започват да чуват, виждат и ходят. Това е възраст на големи промени за тях, по време на които те започват да взаимодействат както с други кучета, така и със самата среда. По принцип „гризкането“ е естествено поведение за всяко куче. Когато кученцата на тази възраст хапят своите братя и сестри или майка си, те на свой ред получават ухапвания, които им помагат да разберат, че не трябва да постъпват така. Но, ако не преминат през този период на социализация, по-късно ще хапят възпитателите си, докато играят, защото не са научили това правило. Ето защо е много важно да оставите кученцата с котилото и с майката поне до 2-месечна възраст.

5-те най-често предавани болести от куче на човек

Смяна на зъбите.

На около 2-месечна възраст кученцата започват да сменят своите млечни зъби с постоянни. Тази смяна на зъбите причинява болка и сърбеж, срещу което хапането понякога помага. Затова е нормално вашето куче на тази възраст да хапе различни предмети и дори ръката ви. Макар това да си има обяснение, в никакъв случай не позволявайте на вашия домашен любимец да ви хапе. Намерете му подходящи играчки, за да може да се съсредоточи върху тях и така да облекчи сърбежа.

Безпокойство от самотата.

И малките кученца, и възрастните кучета, ако бъдат оставени сами за дълго време без никакви забавления, може да започнат да хапят неподходящи предмети. В такива случаи пренасочете вниманието им към предварително избрана играчка за дъвчене. А колкото до хапането на предмети, кучето може да започне да го прави, ако прекарва много време самичко вкъщи. В такъв случай му осигурете известно обогатяване на околната среда с интерактивни играчки. Ежедневните физически упражнения са много полезни с цел кучето да се успокои и изразходва натрупаната енергия.

Топ 10 на най-силните кучета

Самите вие не сте играчка.

Никога не използвайте за игра със своето куче ръцете, краката или която и да е част от тялото си. Ако насърчавате кучето да играе с части от вашето тяло, то може, увлечено от ентусиазма и емоциите си, да ви ухапе, дори и с известна сила. Възможно е също, когато види движение на крак или ръка на друг човека, да реши, че той го кани да си играят – и така да свикне да хапе хората, които се движат. Затова винаги трябва да използвате играчка за игри с кучето си, вместо собствените си ръце или крака.

Никога не използвайте наказание.

Понякога, когато кучето ухапе човек или предмет, който не трябва да хапе, човек иска да го накаже физически или вербално. Но това е крайно вредно, понеже, ако кучето иска да привлече вниманието ви, то ще остане с впечатление, че именно чрез хапане може да получи онова, което му се иска: внимание. В случай, че кучето ви ухапе, докато играете, трябва да насочите неговото внимание към някоя играчка. Също така, е важно всеки път, когато кучето играе с играчката, а не с ръката ви, да го възнаградите или с игра, или с лека закуска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com