5-те най-често предавани болести от куче на човек

37461
5-те най-често предавани болести от куче на човек
Снимка: iStock

Кучето е най-добрият приятел на човека и това твърдение съвсем не е клише. Ако обаче се грижите за куче или общувате активно с бездомни четирикраки приятелчета, следва да се информирате кои са най-често предаваните болести от куче на човек, за какви симптоми и прояви от страна на кучето да внимавате, за да разпознаете зоонозитеопасни и за косматия ви приятел, и за вас.

Големият брой безстопанствените кучета увеличава риска за разпространение на редица инфекциозни и паразитни заболявания, опасни и дори смъртоносни и за животните, и за хората, което налага контрол над популацията и ваксинация на кучетата с цел съхраняване и на тяхното, и на човешкото здраве.

Кой са най-често предаваните болести от куче на човек?

1.  Кучешка тения

Името на това опасно заболяване показва, че кучето има активна роля в разпространението му. Източник на зараза за кучето е суровото заразено место, а хората се разболяват при тесен контакт с кучето, игра с него и липса на добра хигиена на ръцете след това, при което поглъщат яйцата на тенията. Възможно е и косвено заразяване чрез консумация на зеленчуци и плодове, които са били в контакт с кучешки фекалии и не са били измити добре или обработени на висока температура преди консумация.

Ето как да разберете, че кучето ви е по-умно от останалите

Кучешката тения при хората може да протече тежко, животозастрашаващо, както и да има сериозни последствия за здравето в дългосрочен план. Лечението е скъпо и най-често е оперативно. Инкубационният период може да бъде до 10 години, което затруднява диагностицирането, тъй като хората рядко си спомнят рисков контакт толкова години назад във времето. Кучешката тения води до образуване на ехинококови кисти в човека, които могат да се открият в различни органи и според местоположението им се проявяват различни симптоми. Най-често при децата е засегнат белият дроб, а при възрастните – черният, но тенията може да  засегне всеки орган включително мозъка. Когато говорим за най-често предаваните болести от куче на човек, от първостепенно значение е да се погрижим пухкавите приятели на хората да бъдат здрави и защитени от кучешка тения, за да не представляват опасност и за човека.

2.  Бяс

Бесът е зооноза, която е 100% смъртоносна. От съществено значение е получаването на ваксина след ухапване или олигавяне на наранена кожа от болно животно или от неваксинирано за заболяването. Смъртта при болните кучета настъпва в рамките на 10 дни от първите признаци на заболяването. Сред най-ярките симптоми са повишена нервна възбудимост, стремеж за хапане, слюноотделяне, образуване на пяна на устата, извратен апетит, промени в поведението на животното.

Тъй като болестта е 100% фатална и за хората, контакт със слюнката на куче, показващо признаци на заболяването, се нуждае от незабавна медицинска помощ с цел предотвратяване на заболяване при човека. За щастие у нас болестта се среща изключително рядко и то основно при диви животни, а не при кучета, но в световен мащаб и особено в бедните страни бесът е сред най-често предавани болести от куче на човек и причина за десетки хиляди смъртни случаи при хората всяка година.

3.  Микози

Гъбичните заболявания при кучето са видими и не са смъртоносни за човека, но са достатъчно неприятни и разпространени, за да ги имате предвид, когато говорим за най-често предавани болести от куче на човек. Трихофитията води до окапване на козината на животното, обриви с кръгла форма по кожата при хората и загуба на коса, ако болестта обхване и нея. Начинът на предпазване е своевременно лечение на засегнатите кучета, тъй като болестта остава активна и извън организма на животното и жива в околната среда дълго време. Важни са и засилената хигиена след докосване, погалване на куче или принадлежностите му.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

4. Марсилска треска

Причината за развитието ѝ е кучешки кърлеж, а симптомите при хората могат да бъдат тежки и животозастрашаващи – от леко протичане с температура и обрив до менингит и енцефалит, които застрашават живота на болния. Разпознато своевременно, заболяването, което е сред най-често предавани болести от куче на човек, се лекува сравнително лесно с прием на антибиотици.

5.  Заболявания, причинени от бълхи и кърлежи

Съществено е кучетата – безпризорни и домашни – да бъдат обезпаразитявани системно, тъй като бълхите и кърлежите, които пренасят, могат да причинят различни заболявания у човека. Ще споменем само за алергия от ухапване от бълхи, лаймска болест, ку треска, но списъкът далеч не се изчерпва с тях.

Кучето е пръв приятел на човека, нека и ние бъдем негов пръв приятел, грижейки се за здравето му, за да може да опазим и своето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно