Ето как да разбереш, че кучето е в депресия

3678
Ето как да разбереш, че кучето е в депресия
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Кучетата са способни на далеч по-голям набор от емоции, отколкото повечето собственици са си представяли - и това може дори да стигне и до кучешка версия на депресията. Ако мислите, че вашето куче се чувства неспокойно, разберете как да го поддържате емоционално и психически здраво и щастливо.

Може да ви изненада да научите, че кучетата могат да страдат от тип депресия - и още повече, че може да е по-често в дългите тъмни зимни месеци.

Дистанцирани - Кучето може да има намален ентусиазъм за упражнения или игри или да се дистанцира от нещата, на които обикновено се радва.

Летаргични - те могат да спят повече от обикновено

Загуба на апетит- те могат да загубят интерес към храната или да имат промени в начина на хранене

Невъзможност за успокояване - кучето може да изглежда неспокойно, да не спи добре или дълбоко или други промени в моделите на сън

Промени в поведението - същите състояния на настроението, които могат да се представят като явна депресия на кучето, могат да се проявят и като други проблеми в зависимост от личността на кучето. Те могат да включват дъвчене, опити за ескапология, повишена реактивност, загуба на тоалетна тренировка и дори агресия. 

Какво трябва да направя за депресията на кучето?

Разпознаването на проблема е първата стъпка към решаването му. След това направете кучешка оценка на психичното здраве на вашето куче:

Не правете тези неща с кучето си

Кучетата са много интелигентни същества. Но ние сякаш често забравяме за това, отнасяйки се към тях не особено отговорно. И понякога яд...

•             Променило ли се е нещо в живота, средата или социалната група на вашето куче?

•             Получава ли кучето ви толкова упражнения и стимулация, колкото обикновено?

•             Получава ли вашето куче правилния вид упражнения и стимулация, за да му осигурят изход от депресивното състояние и да прави нещата, които обича?

•             Получава ли кучето ви толкова контакти с вас, колкото обикновено?

•             Прекарвате ли достатъчно качествено време с кучето си? Това може да са упражнения, игри, обучение, кучешки спорт или просто да се разхождате заедно.

Защо кучетата размахват опашката си - отговорът ще ви изненада

Според общоприетото схващане размахването на опашката на кучето доказва, че то се чувства добре. Но това невинаги не е така.  В д...

•             Отегчено ли е вашето куче? Можете ли да облекчите това с допълнителна разходка, кратки тренировки през целия ден, случайни игри, интерактивни играчки и т.н.?

•             Има ли кучето ви други поведенчески проблеми - особено страхове и фобии, които може да са по-разпространени по някаква причина?

След като направите тази проверка, трябва да имате ясна представа за това дали вашето куче се нуждае от вас, за да му повдигнете настроението - и да намерите начини да направите това. Ако не можете да направите промените (например в случай на домашни премествания и т.н.), имайте предвид, че вашето куче се бори и му дайте повече внимание от обикновено и много забавни неща, които трябва да направите, за да го разсеете и да го подкрепите чрез промените.

Ако настроението или поведението на кучето ви се е променило внезапно и не можете да намерите причина защо това се случва, посетете вашия ветеринарен лекар, за да проверите за клинични причини.

След като кучето ви има добро здраве, консултирайте се с акредитиран опитен бихевиорист, който може да разгледа всички поведенчески промени или проблеми и да ви помогне да трансформирате настроението и живота на кучето си към по-добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com