Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по един банан преди лягане

25195
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по един банан преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Бананът е плод, който незаслужено е пренебрегван заради сладостта и калоричността си. Но оказва, че той трябва да е част от ежедневното ни меню дори и ако спазваме диета.

Здравни експерти препоръчват ежедневно преди лягане да консумираме по един банан. Това ще окаже положителен ефект не само върху съня ни, но и върху начина, по който се чувстваме през деня.

Безсънието може да възникне поради различни причини - от стрес и напрежение на работното място до сериозно заболяване. Една от причините е свързана с липсата на някои витамини и минерали, които се съдържат в изобилие в бананите и прясното мляко. Ето защо експертите препоръчват всяка вечер преди лягане да консумирате по един банан и чаша топло мляко. Можете и да си приготвите млечен шейк, но той трябва да съдържа само тези 2 съставки - 200 мл прясно мляко и 1 банан.

Ето какво точно ще се случи с тялото ви, ако всяка вечер правите това. 

1. Сънят и настроените ви ще се подобрят

Ако нивото на този витамин Д е кръвта ви е по-ниско от 20 ng / ml, рискът от нарушение на съня се увеличава няколко пъти: това е заключението на авторите на мета-проучване. Известно е, че този витамин оказва голямо влияние върху нашето настроение, склонността към депресия и качеството на съня ни. Той се съдържа в прясното мляко и в банана. 

Освен това в този плод се съдържа и витамин С, който е основен защитник на нашия имунитет. Някои изследвания потвърждават, че той може да бъде и добър помощник при безсъние. Често нарушенията на съня са причинени от апнея - състояние, при което спящият човек спира да диша за известно време. Редовният прием на витамин С може значително да намали проявите на апнея и да подобри съня.

В банана се съдържат и витамини от група В. 
Една от най-важните им функции е да регулират количествата триптофан - вещество, което помага за производството на хормона на съня - мелатонин. Именно мелатонинът ни помага да заспим вечер и регулира дълбочината и продължителността на нощната почивка.

2. Концентрацията ви ще се подобри и ще се предпазите от анемия

Ако през деня се чувствате сънливи, уморени и имате затруднения с концентрацията, вероятно страдате от дефицит на желязо. Недостигът на този минерал може да предизвика синдром на неспокойните крака и повишена тревожност - две много чести причини за безсъние. Консумацията на един банан преди лягане и чаша прясно мляко ще подобри състоянието ви.

3. Ще защитите костите и сърцето си от заболявания

Калцият в млякото укрепва костите, а магнезият в бананите е полезен за сърцето. В синхрон тези два минерала ни помагат да се отпуснем. Те предотвратяват спазмите (които също пречат на съня) и насърчават производството на мелатонин. Затова всяка вечер преди лягане изпивайте по чаша мляко и консумирайте по един банан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Изхвърлете това на Велики четвъртък, за да ви върви през цялата година

Направете това на Велики четвъртък за щастие и късмет

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com