Ето какво трябва да ядете преди изпит

2736
Ето какво трябва да ядете преди изпит
Снимка: iStock/Guliver

Правилните храни стимулират мозъка, както и помагат за фокусиране, намаляват тревожността и безпокойството.

Тези, на които им предстоят изпити, трябва да помислят за диетата си и да включват храни, които стимулират мозъчната дейност.

Без сладкиши или чипс!

По време на подготовката за изпити тялото се нуждае особено от енергия. Основният му източник е глюкозата, която се съдържа в богати на въглехидрати храни като хляб, зърнени закуски и тестени изделия.

Боровинките, пресните и сушени плодове са идеални за здравословна подхранваща мозъка закуска. Препоръчват се и сирене, несолени ядки, кисело мляко и прясно млечно шейкче.

Избягвайте шоколад, бонбони, бисквитки и други храни с високо съдържание на захар. Те могат да дадат краткосрочен енергиен тласък, след което здравословното състояние, напротив, ще се влоши. Също така е по-добре да се откажете от чипса през този период - той съдържа голямо количество мазнини и ще бъде трудно за стомаха да го усвои заради нервите.

Не е нужно да учите за изпит и да обядвате или закусвате едновременно. Трябва да имате отделно време за храна. Необходимо е също така да се отдели време за спорт и общуване с приятели. Това ще облекчи стреса.

Повече вода

Проучванията показват, че децата, които пият големи количества вода, имат по-добър фокус и нова информация и имат по-малко главоболия.

Напитките с високо съдържание на захар е най-добре да се избягват, тъй като намаляват нивата на енергия веднага след консумация. Също така, не свиквайте организма с кофеин и не пийте твърде много чай, кафе или кола. Особено ако трябва да учите през нощта. Кофеинът допринася за умората на следващия ден, а това от своя страна влияе негативно на нервната система.

Плодове и зеленчуци - за памет и спокойствие

Тези, които трябва да запазят голямо количество информация в паметта си, ще се възползват от ананаса, който съдържа много витамин С. Достатъчно е да пиете по една чаша ананасов сок на ден.

Друг чудесен източник на енергия за паметта е авокадото, което е с високо съдържание на здравословни мастни киселини. За постигане на ефект е достатъчна половината плод на ден.

Стимулирането на нервната система и творческата дейност на мозъка ще подейства кимиона. Можете да направите отвара от него: две чаени лъжички натрошени семена в чаша вряща вода.

Зелето отлично облекчава нервността, което намалява активността на щитовидната жлеза. Лимонът помага за освежаване на мислите и подобряване на възприемането на информацията. Особено се препоръчва за тези, които изучават чужди езици.

Преди изпита - тестени изделия и мляко

В навечерието на изпита е най-добре да ядете храни с високо съдържание на нишесте: тестени изделия, ориз, картофи, хляб - те ще ви помогнат да спите спокойно. Чаша топло или студено мляко също може да ви помогне да спите добре.

Сутрин преди изпита са подходящи протеинови храни и фибри: яйца, боб или гъби на препечен хляб, препечени филийки с мед или овесени ядки. Тези, които нямат апетит поради нервност, трябва да изядат поне няколко банана, шепа стафиди или да пият плод и млечен шейк - това ще съхрани силите за изпита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...