Ето навиците, които ни пречат да отслабнем!

11334
Ето навиците, които ни пречат да отслабнем!
Снимка: iStock

Много хора се опитват да живеят здравословно, като се избавят от наднорменото си тегло – по-просто казано, като отслабнат. Обаче често някои не могат да постигнат резултати даже когато спазват строги диети. Защо се случва така? Често причината се крие в навици, на които просто не се сещаме да обърнем внимание. Ето и какво казва диетологът д-р Марта де Карвальо.

Нерационално хранително меню. Струва си не само стриктно да пресмятаме калориите, приемани с храната - но и да преразгледаме внимателно менюто си. Преди всичко е важно да се изключат закуски тип „бързо хранене“, храни със съмнителен състав, замразени полуфабрикати и обезмаслени продукти. На пръв поглед изглежда, че съветът за обезмаслени продукти е парадоксален. Но твърде малкото количество мазнини в менюто, особено полиненаситени мастни киселини, е нездравословно и не допринася за загуба на тегло. Менюто трябва да бъде балансирано!

Излишна сол. Солта задържа течности в организма, а това директно влияе върху теглото. Да, вярно е, че се нуждаем от определено количество сол - но при нормално хранене получаваме достатъчно от добре познатите храни, които консумираме ежедневно. Също така, трябва да бъдем по-внимателни с полуфабрикатите. Често с помощта на много сол и подправки производителите замаскират бракувани продукти или такива с изтекъл срок на годност. Да не говорим за най-обикновената корист: килограм сол струва около 50 стотинки – но същият килограм, добавен в заготовката за колбаси, става, да речем, 8-12 лева в зависимост от конкретния краен продукт.

Дефицит на физическа активност. Днес по-голямата част от хората водят уседнал начин на живот. За това допринася и организацията на работния процес: работата в офиса или дистанционната дейност, към която все повече хора преминават, не изисква активни физически усилия. Трябва да се принудим да спортуваме или поне да се движим повече! Недостигът на време за физическа дейност не е извинение. Можем да увеличим активността, например, като се откажем от транспорта – обществен или личен, ако местоработата ни не е далеч. Да слизаме от автобуса спирка-две по-рано. Да изкачим няколко етажа по стълби вместо с асансьора. Веднъж на час да ставаме от стола за леки упражнения или просто се разходим из офис-сградата (не непременно до мястото за пушене!).

Фитнесът не е задължителен, можем да тренираме у дома. Дори много зает човек би могъл да отдели 1 час на ден - а резултатът ще се почувства само подир месец активни занимания!

Брой хранения. Сега е на мода дробното хранене – при него се яде често, но по малко. В доста случаи това е полезно, помага за отслабване. Но въпросното правило не бива да се абсолютизира. Например, за мнозина е удобно да ядат 3 пъти, други предпочитат 5. Броят на храненията трябва да се определя индивидуално, предвид ритъма на живот и личните предпочитания. А и мнозина, преминавайки към дробно хранене, неволно увеличават количеството приемана храна дневно.

Анализирайте вашето хранително меню и начина си на живот, и със сигурност ще откриете много подобни грешки, които са пречка за отслабването. Премахнете поне някои и процесът на отслабване ще бъде много по-бърз!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com