Ето по колко хляб трябва да се яде на ден - лекарите съветват

18290
Ето по колко хляб трябва да се яде на ден - лекарите съветват
Снимка: iStock/Guliver

Нормата хляб на ден за мъже, жени и деца, която няма да навреди на здравето и фигурата. Какво да търсите, когато купувате хляб.

Говорейки средно - за мъж това е около 150-200 грама хляб, а за жена около 100-150 грама. За децата има различна норма в зависимост от възрастта, но средно около 50-60 грама хляб, тоест това ще бъдат няколко парчета от такъв стандартен размер хляб.

Специалистът отбеляза, че не е необходимо да се демонизира употребата на хляб. Този продукт може да бъде източник на въглехидрати и дори диетични фибри и витамини, ако изберете пълнозърнест хляб.

Кой е най-полезният хляб? Това всеки трябва да го знае!

Хлябът може да бъде в диетата, в него няма нищо лошо и ужасно, особено ако е пълнозърнест хляб, който е направен от пълнозърнесто брашно, от белено брашно, което съдържа диетични фибри от нерафинирано зърно. Такъв хляб може да бъде в диетата. Той съдържа сложни въглехидрати, необходими като източник на енергия, витамини от група В, магнезий.

Белият хляб, направен от първокласно брашно, също може да се консумира, но тогава трябва да преброите дневното съдържание на калории.

Що се отнася до хляба, приготвен от брашно от най-висок клас - бял хляб - той съдържа голямо количество прости въглехидрати, така че да го ядете ежедневно и още повече с всяко хранене, определено не си струва. Въпреки това той има право да бъде в диетата. Въпросът е, че трябва да се опитате да имате повече пълнозърнести храни, нерафинирани продукти в диетата, поне половината.

Не трябва да се страхувате от химически компоненти в състава на съставките на хляба, ако те са изброени в края на списъка.

Видове хляб в България

В началото на състава трябва да е пълнозърнесто брашно или белено брашно. Именно това брашно трябва да е на първо или второ място в списъка на съставките. Сред съставките е допустимо да има различни зърна, може и люспи от различни зърнени култури. Що се отнася до химическите подобрители, те се съдържат в малки количества в хляба, това не играе голяма роля за здравето. Няма нужда да се страхувате от тях. Те са проверени. Консервантите, използвани за запазване на хляба по-дълго, не причиняват здравословни проблеми.

Когато купувате хляб, трябва да обърнете внимание на факта, че той не съдържа три компонента: захар, мая и бяло брашно. Колкото по-малко съставки има в хляба, толкова по-добър и здравословен е той за тялото.

Маята е изключително нездравословна, не е нищо повече от мит и маркетингов ход на пекарите. Няма научни доказателства, потвърждаващи опасностите от хлебната мая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com