Ето защо червеният лук трябва да присъства в менюто ви

8160
Ето защо червеният лук трябва да присъства в менюто ви
Снимка: RitaE / Pixabay

Не всеки харесва вкуса на червения лук, но той несъмнено е отлично средство за всички неразположения и ценно допълнение към много ястия. Така че нека го ядем възможно най-често, за да се радваме на благополучие и здраве.

Червен лук - хранителни стойности, лечебни свойства, кулинарна употреба, рецепти

Защо плачем, когато режем лук?

Човешкото око е удивителен орган, който ни позволява да виждаме света надалеч и отблизо с отлично качество, в ярки цветове и, така да с...

Всички познаваме отличителния вкус на обикновения лук, но червеният сорт е много по-мек. В момента лукът не се среща в дивата природа и се отглежда в много страни по света, често може да се намери и в българските домашни градини. Червеният лук не се различава значително от жълтия или белия лук, който всички познаваме, но съдържа антоцианини, които придават на люспите тъмно лилав цвят и - важно за много любители на готвенето - не дразни очите. В продължение на векове лукът е бил основна храна за хората и едва ли има индикации, че това може да се промени в бъдеще.

Червен лук - хранителни стойности

Списъкът с полезни химикали в червения лук е дълъг. Съдържа калий, сяра, калций, магнезий, желязо, манган, мед, цинк, както и редица витамини от група В, както и витамин Е и витамин С. Струва си да се помни, че червеният лук също е с ниско съдържание на калории, но доста трудно смилаемо. 100 g от тези зеленчуци съдържат 34,0 kcal и само 6,5 g въглехидрати.

Червен лук - лечебни свойства

Идеалната рецепта на баба: нарязан на кръст лук, потопен в чая

Тази статия е точно за вас, ако имате проблеми с подуването на корема, къркоренето на червата и трудното изхождане. Ако страдате от няк...

Лукът отдавна се използва в природната медицина за лечение и профилактика на настинки. Луковият сироп, макар и не особено вкусен според някои, е отлично средство при проблеми с дихателните пътища, кашлица и хрема. Червеният лук попълва дефицита на витамин С, поради което някога е бил широко използван като лек за скорбут. Подобно на другите си „обикновени“ сестри, той има отлични антибактериални и противовъзпалителни свойства, поради което дисковете му често се прилагат при подуване, причинено от ухапвания от оса, комар или пчела. Струва си да се помни, че редовно консумираният лук предотвратява натрупването на "лош" холестерол (LDL), а също така разрежда кръвта и може успешно да понижи кръвното налягане. Доказано е също, че редовно консумираният червен лук може да предотврати развитието на ракови клетки, в т.ч храносмилателната система. Някои хора използват полезните му ефекти и при махмурлук.

Червеният лук в кухнята

Червеният лук, поради по-мекия си вкус, много често се използва в кухнята. Може да се сервира суров под формата на дискове, пера или малки кубчета, които разчупват еднородния зелен цвят на салата, но също така имат страхотен вкус, когато са сварени или пържени. Може да играе основна роля и в самата чиния, като се поръсва само със зехтин и се поръсва с ароматни подправки. Необичайният аромат на червен пържен лук е идеален за сосове за различни ястия с гъби или месо, например риба, свинско, птиче месо, може да бъде и перфектно допълнение към ястия с паста. Някои дори правят вкусни консерви от лук, а по време на Великден люспите от червения лук могат да се използват като боя за яйца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно