Ето защо не трябва да пиете чай или кафе на гладно

20640
Ето защо не трябва да пиете чай или кафе на гладно
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас имат навик да пият кафе и чай на празен стомах сутринта, без да се замислят за възможните последици и вреди от това. Тези напитки ободряват (затова хората ги приемат рано сутрин, когато искат да се разсънят). Каква е обаче вредата и каква е ползата от кафето и чая, как се отразяват те на тялото ни и защо след като ги пием, понякога се появява дискомфорт в нашия стомах?

Кафето и чаят съдържат кофеин. Той е един от алкалоидите, тоест веществата, намиращи се в никотина, кокаина и морфина, които стимулират парасимпатиковата нервна система. И така, кофеинът, открит в кафето и чая, като цяло е подобен на ефекта на съединения като морфин в тялото.  Резултатът от стимулиране на парасимпатиковата нервна система на празен стомах е свързан с повръщане, световъртеж, прекомерно слюноотделяне, диария и т.н.

Защо първото КАФЕ трябва да е преди 10 часа

Много хора по света стартират деня си с чаша ароматно кафе. Дали обаче в някакъв момент сте се замисляли има ли значение часът, в който...

Общоприето е, че 300 mg е дневният прием на кофеин. Токсичният кофеин може да бъде консумиран на пълен стомах, но не и на празен или късно през нощта, за да удължите часовете си на будно състояние,  ако работите вечер. В същото време, ако кофеинът попадне в организма на пълен стомах и в умерени количества, ползите от него са много големи и неоспорими. Попаднал в кръвта, той има лечебен и дори оздравителен ефект върху всички вътрешни органи и тъкани.

Как кафето оказва влияе на нашия стомах?

Първо, кафето отива в стомаха, което означава, че този орган е по-податлив. Освен кофеин, кафето съдържа и хлорогенна киселина, която освен че осигурява киселинна среда в организма, понякога може да предизвика киселини в стомаха. Това вещество дразни стомашната лигавица, което има много негативен ефект върху стените на този орган.

Това красноречиво хвърля светлина върху това защо пиенето на кафе сутрин е вредно, особено на празен стомах. След дълга нощ стомахът е празен и готов да приеме нова храна. В този момент кафето навлиза в него и неговите стимулиращи ефекти не могат да бъдат спрени. Резултатът е много неприятен и болезнен. Може да бъде още по-лошо, ако не само пиете кафе на празен стомах, но и не ядете нищо за закуска по това време. Това означава, че получената солна киселина няма къде да отиде и никъде не е разтворима, така че започва да взаимодейства  директно със стомашната лигавица.

3 причини, поради които кафето може да е виновно за акнето

Кафето безспорно е една от най-предпочитаните за консумация напитки от милиони хора по света. Повечето хора, дори не могат да си предст...

В резултат на това, се проявяват киселини или болки в стомаха. Продължителната употреба на тази напитка в на гладно, може да доведе до гастрит и дори язва на стомаха. Разтворимото кафе е най-вредно за стомаха. Независимо от вида му (гранулирано, прахообразно), пиенето на кафе на празен стомах има отрицателни ефекти върху стомашно-чревната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com