Градче в Сицилия предлага къщи за 1 евро

20445
Градче в Сицилия предлага къщи за 1 евро
Снимка: Pixabay

Кметът на сицилианското градче Мусомели Джузепе Катания предложи в интервю за РИА Новости на руснаците да закупят всяка изоставена къща в историческия център на града за едно евро. Мусомели се намира в сицилианската провинция Калатанисета, а единственото условие на кмета, на което трябва да отговарят новите собственици, е да извършат цялостно обновяване на закупения имот, съобщава БГНЕС.

Кметът каза, че по-рано властите на Мусомели са решили да предложат на всички, които искат, особено на чужденци, да купят празни къщи в центъра за тази символична цена като част от кампанията за възстановяване на качествената градска среда. Според него това предложение, публикувано на английски език на официалния сайт на общината, предизвиква голям интерес. През последните три седмици много хора са се обърнали към градските власти. Хората, потърсили връзка с общината сериозно обмислят възможността да използват този шанс и да се сдобият с дом в Сицилия. "Сред тях все още няма руснаци, но се надявам, че след като РИА Новости съобщи за нашата инициатива, вашите сънародници ще се поинтересуват от предложението", каза Катания.

Чудеса в "Лозенец" - улица с бариера, къща с асансьор на покрива (СНИМКИ)

Бариери ще бъдат поставени на улица "Константин Петканов" в столичния квартал "Витоша", част от район "Лозенец". И причината е, че част...

"Нашият град се намира в централната част на Сицилия. Според местните стандарти това е доста голямо селище, в което живеят почти 11 000 души. Броят на жителите на Мусомели, както и на много други райони в Сицилия, е намалял значително през последните години. Младите хора, които търсят работа, напускат сицилианските градчета, а сградите в историческите центрове са празни и полуразрушени. В тази ситуация решихме да предложим на всички, особено на чуждестранни граждани, които често идват в Сицилия на почивка и отдавна обичат нашата земя, да си купят празна къща само за 1 евро. Тези нови собственици всъщност трябва да отговарят само на едно условие: да се обнови имотът, който ще стане тяхна собственост", каза кметът.

"Всъщност всички документи за продажба на почти 100 обекта на недвижими имоти вече са готови. Сред новите собственици има белгийци, французи, холандци и дори едно семейство от Австралия. Няма нужда да губите време: вече имаме заявки за 380 жилищни сгради, собственост на общината, а можем да предложим общо 500, най-много 600 къщи", добави кметът.

Предложението на властите на Мусомели наистина е доста интересно. Градът, чиято история датира отпреди повече от 500 години, се намира в планински район на надморска височина от 765 метра. Поради това зимата е доста суха, а през лятото, въпреки че температурата на въздуха обикновено достига 30-32 градуса, топлината не се усеща много, поради постоянния лек вятър. До центъра на провинцията от Мусомели са само 58 километра, а до морският курорт Агридженто само 53 км. От международното летище на Катания, където редовно пристигат полети от Русия, Мусомели отстои на 150 км.

"Всъщност имаме всички основания да се гордеем с нашия град. Това е наистина място за комфортно и релаксиращо място. Искам да отбележа, че в градчето ни почти няма престъпност: през последните три години не е било извършено нито едно тежко престъпление, а само няколко дребни кражби", завършва кметът.

Продава се най-скъпата къща в света – за 1 млрд. евро, била на Сакскобургготски

Най-скъпият дом в света е пуснат за продажба в южната част на Франция с цена от 1 млрд. евро.  Вила Les Cèdres, която е по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com