Храни, билки и подправки против стрес

11828
Храни, билки и подправки  против стрес
Снимка: Pexels

Много хора обръщат внимание на факта, че стресът ги принуждава да дъвчат чипсове, да купуват бисквити, курабийки, сладки, които неизбежно увеличават телесните мазнини.

Живеем във време, когато стресовите ситуации ни заобикалят отвсякъде. Ала, за съжаление, нерядко се опитваме да ги преодолеем, като се тъпчем с нездравословна храна.

Задължителните 5 типа храни, които да хапвате в по-напрегнатите дни

В днешни времена е почти невъзможно да премине ден и без капка стрес. Това въобще не е хубаво, тъй като при натрупването му организмът ...

Но има хранителни продукти, които успешно противопоставят на стреса и подобряват вашето настроение, без да вредят на фигурата ви!

1. Горски плодове. Сладките и здравословни диви ягоди, малини, боровинки, къпини представляват оптимален десерт с фибри и витамини, както и нискокалорична закуска. Антиоксидантите в горските плодове спомагат за забавяне процеса на ускорено стареене, провокиран от редовен стрес. Плодовете ограничават скоковете в нивото на кръвната захар, едновременно намаляват желанието за сладко между храненията. За разлика от доста други плодове, те не причиняват ферментация в стомаха, а нормализират храносмилането.

2. Лайката регулира настроението, както и стомашните функции. Чаят (или, както е по-правилно, отварата) от лайка не само отлично понижава нервното напрежение преди лягане, но съдържа хипурова киселина – тя намалява. възбудата, която се появява при стрес.

Чаят от лайка след хранене успокоява коликите, облекчава и премахва запека - симптоми, които съпровождат синдрома на раздразнените черва при хора в състояние на стрес.

3. Черен шоколад. Забелязано е, че след консумация на натурален (черен) шоколад настроението чувствително се подобрява поради увеличаването на бета-ендорфините. Натуралният черен шоколад е не само вкусен, но и полезен сладкиш, който отслабва желанието за нездравословни храни (бонбони, чипс, колбаси). Специфичното вещество фенилетиламин в шоколада причинява чувство на радостна еуфория.

Стрес, меланхолия или тревожност

На пръв поглед изглеждат еднакви. Всъщност тези състояния са различни по природа. Какво ги провокира? Как се различават техните симптом...

4. Ядките са добро средство за подобряване на метаболизма. Орехите, фъстъците, бадемите, кашуто изравняват нивата на кръвната захар, ограничават апетита за сладки неща и стимулират метаболизма. При това растителните мазнини са полезни, за разлика от тези в колбасите и свинското месо.

5. Целината съдържа веществото триптофан, което спомага за образуване на серотонин – т. нар. „хормон на щастието“. Серотонинът е от съществено значение за доброто настроение и здравия сън. Стрък-два целина с фъстъчено масло в качеството на лека закуска преди лягане ще ви помогнат да заспите, без да останете гладни.

6. Сладникът (лакрица, женско биле) подпомага хормоналната система.

Една чаша чай с корен от лакрица ще ви помогне да облекчите нервите.

Сладникът балансира нивото на кортизола – т.нар. хормон на стреса. От една страна, подпомага организма при хипофункция на надбъбречната жлеза, тоест, когато е налице прекалено малко кортизол - а от друга, намалява неговото излишно количество и нормализира нивото му.

Витамин В2 е способен да предотвратява стареенето, установиха учени

Учени от Университета в Кобе (Япония) са открили способност на витамин В2 (рибофлавин) да предотвратява стареенето на клетките на орган...

7. Мазните морски риби подхранват нервната система. Сьомгата, сардините, скумрията съдържат мастни киселини от типа омега-3, витамини от група В, металите цинк и магнезий, които играят важна роля за организма в състояние на стресова възбуда. Мастните киселини подобряват настроението, намаляват желанието за консумация на сладко.

8. Чесънът притежава силни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които подпомагат имунната система, ако е изпаднала в стрес. Намалява възпалението на ставите, което се засилва увеличава в положение на стрес. Две-три скилидки в зеленчукова яхния със зехтин, риган и лимонов сок придават букет от вкусови впечатления и облекчават стреса.

9. Зелевите култури са верни помощници на черния дроб. Съдържат глюкозинолати – вещества, облекчаващи симптомите на стрес, предменструалния синдром, премахват от кръвта излишните кортизол и адреналин, извеждат токсините от организма. Добре познатото ни главесто зеле може да се консумира под всякаква форма, но най-добре е сурово – тогава подобрява функциите на щитовидната жлеза, обикновено нарушавани от стреса.

10. Зехтинът подсилва кръвоносните съдове и сърцето. Стресът сериозно уврежда сърдечно-съдовата система, причинител е на хипертония и сърдечна недостатъчност. Обаче богатият на противовъзпалителни вещества зехтин намалява възпалението в клетките и предпазва кръвоносните съдове.

Не забравяйте нещо важно: нагряването на зехтина в тиган елиминира полезните му свойства!

Стресът ускорява часовника на живота, но релаксацията забавя стареенето

Работата на човешкото тяло се регулира от различни ритми – „часовници“, сред които има например циркадни ритми &ndash...

Статията има само информативен характер и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com